ايران خودرو آذربايجان غيرقابل بهرهبرداري است
نصر نیوز: آذربايجان شرقي در زمره استانهايي است كه نام استان صنعتي را به يدك ميكشد. تبريز بهعنوان مركز آذربايجان شرقي يكي از بزرگترين شهرهاي صنعتي كشور است كه از استقرار صنايع سبك و سنگين بهره ميبرد.
به گزارش نصر نیوز به نقل از روزنامه تهران امروز، تاسيس كارگاههاي قطعهسازی و همچنین واحدهای بزرگی چون ماشينسازی و تراكتورسازی باعث شده تا تبريز به عنوان يكي از مراكز مهم تولید خودروسازی كشور شناخته شود.
تبريز توانمند در توليد قطعات خودروهاي سنگين
در حال حاضر حدود 10 كارخانه كوچك و بزرگ خودروسازی با پشتیبانی از 500 كارگاه قطعهسازی چرخ صنعت اين استان را ميچرخانند. علاوه بر تولید خودروهای باری، كامیون، كشنده و اتوبوس حدود 35 درصد كارگاههای قطعهسازی كشور در این استان قرار گرفته است. بر اساس آمار تا پيش از سال 83 حدود 60 درصد ظرفیت قطعهسازی كشور در آذربایجان شرقی مستقر بود توليد 97درصد از قطعات تراكتور كشور در تراكتورسازي تبريز نمونه بارزي از توانمنديهاي استان در سالهاي گذشته است.
نقش خودروسازي آذربايجان در آشفته بازار خودرو
شركت خودروسازي آذربايجان اولين واحد توليد خودرو كوچك در آذربايجان بود كه در اولين سفر استاني رئيسجمهور به استان آذربايجان غربي به تصويب رسيد. پس از آن در سال 86 استقرار بخشی از صنایع ایران خودرو در تبريز مهر تاييدي بر توانايي اين استان در توليد خودروهاي كوچك شد. پس از بررسيهاي صورت گرفته شركت ایرانخودرو تبریز در 30 كیلومتری جاده كردستان - تبریز در زمینی به مساحت 14 هكتار در راستای فعالیتهای صنعتی در داخل كشور و حضور مستمر در بازارهای بینالمللی افتتاح شد. راهاندازي خودروسازي آذربايجان كورسوي اميدي در بازار آشفته توليد خودرو بود كه ميتوانست نقش بسزايي در حل اين بحران ايفا كند. خودروسازي آذربايجان در پنج آذر 90 همزمان با سفرهاي استاني رئيسجمهور به آذربايجان غربي طي مراسم باشكوهي افتتاح شد. پنج ماه گذشت، خودروسازي آذربايجان با توليد 5 دستگاه توليد آزمايشي حتي افتتاح رسمي هم نشد. در دوسال اخير بارها تاريخهاي متعددي براي افتتاح رسمي كارخانه اعلام شده اما محصول كارخانه چيزي جز خطوط راهاندازي نشده نبود. اين كارخانه كه در دو فاز طرح ريزي شده بود در مرحله اول با سرمايهگذاري دو هزار میلیارد ریالي ایجاد شد، اما آرزوي توليد سالانه 200 هزار و هر ساعت 25 دستگاه خودرو را بر دل تمامي آذريها گذاشت. مسكوت ماندن پروژه در فاز اول باعث شد تا ديگر سخني از راهاندازي فاز دوم و توليد دو برابر محصول در ميان نباشد.
ايران خودرو آذربايجان غيرقابل بهرهبرداري است
در همين رابطه محمداسماعيل سعيدي نماينده تبريز، آذرشهر و اسكو در مجلس نهم گفت: خودروسازي آذربايجان كه يكي از واحدهاي زيرمجموعه ايران خودرو است نزديك به 6 سال است كه در ميان بيتوجهي مسئولان و به تعويق افتادنهاي پياپي، غير قابل بهرهبرداري است. سعيدي افزود: در حاليكه بسياري از مسئولان تامين قطعات را مهمترين مشكل خودروسازي آذربايجان تلقي ميكنند اين استان به دليل بهره مندي از شركتهاي قطعهسازي خودرو نياز به انتقال قطعه از تهران ندارد. وي تصريح كرد: اين واحد ميتوانست به شكل مستقیم برای دو هزار و 500 نفر فرصت شغلی جدید ایجاد كند.سعيدي افزود: اين واحد صنعتي با داشتن ظرفیت عظیم و با استفاده از آخرین الگوهاي جهانی در برخی بخشها پیشرفتهتر از خطوط ایران خودرو و سایپا آماده بهرهبرداری است، اما متاسفانه به علت وجود برخی موانع تاكنون اين مجتمع صنعتي افتتاح نشده است. وي ادامه داد: در آخرين سفر رئيسجمهور به استان آذربايجان شرقی هيات دولت مصوبهاي مبنی بر افتتاح این مجموعه در روز سوم خرداد سال 92 به تصويب رساند اما سوم خرداد هم درميان سكوت مسولان و سكون خودروسازي آذربايجان گذشت.
مشكلات سرمايهگذاران باعث كندي پيشرفت كار
نماينده تبريز در مجلس شوراي اسلامي، با اشاره به اينكه این طرح در ابتدا با مشاركت 60 درصدی ایرانخودرو و 40 درصدی دو سرمایهگذار بخش خصوصی آغاز به كاركرد، گفت: پيش از اين مقرر شده بود كه خودروسازي آذربايجان در سال اول فعالیت خود، خودرو 206 و پس از آن خودرو تبریز تولید كند اما مشكلات پیش آمده میان سرمایهگذاران موجب كندی پیشرفت این طرح و در نتيجه بيثمر ماندن تلاشهاي هر دو طرف شد. وي با تاكيد بر اينكه اين واحد صنعتي بايد رونق گرفته و وارد چرخه توليد شود اظهار داشت: پس از اينكه كارخانه خودروسازي آذربايجان به صورت رسمي افتتاح نشد زمزمههايي مبنيبر انتقال اين كارخانه به شهري ديگر به گوش ميرسيد اما بايد توجه داشت كه كارخانه در آذربایجانشرقی ایجاد و بنا گذاشته شده است.اما بهدليل بيتوجهي مسئولان استاني و دولتي محصول توليدي ندارد. سعيدي گفت: درحاليكه رئيسجمهور تاكيد بسياري در آخرين سفر خود به راهاندازي خط توليد خودرو در خودروسازي آذربايجان داشتند اما ايرانخودرو نسبت به دستور رئيسجمهور بيتفاوت بوده و به وعدههاي خود عمل نكرد. وي در پايان عنوان كرد: تمامي زيرساختهاي لازم براي بهرهبرداري از خودروسازي آذربايجان وجود دارد اما متاسفانه به دليل نبود يك برنامهريزي دقيق اين واحد صنعتيناكارآمد مانده است.
بهره برداري از 20 دستگاه اتوبوس دوكابين جديد شركت واحد
به گفته شهردار تبريز اين اتوبوس ها سري سوم از 100 دستگاه اتوبوس است كه شهردار تبريز قول خريد و آماده سازي آن را به شهروندان تبريز داده بود با ورود اين اتوبوس هاي دوكابين جديد به ناوگان حمل و نقل درون شهري اميد مي رود بخش عمده اي از مشكلات اين بخش مرتفع گردد.
وي در عين حال از خريد 900 دستگاه اتوبوس جديد شركت واحد توسط شهرداري طي 8 سال گذشته خبر داد و خاطرنشان كرد: با خريد اين تعداد اتوبوس ظرفيت فعلي اتوبوسراني تبريز به 1200 دستگاه افزايش يافته و اين در حالي است كه براي پاسخگويي به نيازها و مشكلات اتوبوسراني شهر تبريز به 2000 دستگاه اتوبوس نياز است.