تابناک گزارش داد: راز شهر «بیگدا» چیست؟
تکدیگری و گدایی معضلی اجتماعی در جوامع در حال توسعه است که روزبهروز در شهرهای بزرگ در حال افزایش است. معضلی که با ظهور و بروز آن به تدریج به روابط انسانی و اجتماعی آسیب وارد میشود.
درآمار غیررسمی "تهران"و "مشهد"شهرهایی هستند که بیشتر از بقیه کلانشهرها با این پدیده دست و پنجه نرم میکنند اما گاهی تجربه ثابت میکند که گدایی و تکدیگری بیماری لاعلاج کلانشهرها نیست، چرا در این میان "تبریز"موفقترین شهر مهارکننده این پدیده است که با لقب "شهر بیگدا"این قاعده را نقض میکند.
به گزارش ایسنا، شرایط نامساعد اشتغال در یک جامعه، از کار افتادگی، اعتیاد، معلولیت و بیماری، مسائل خانوادگی و مهاجرتهای بدون برنامهریزی به شهرهای دیگر ، فرهنگ عمومی مردم و ... همگی از عواملی است که باعث نابسامانی اقتصادی میشود. همه این شرایط میتواند تکدیگری افراد درگیر و حتی اعضای خانواده آنها را به دنبال داشته باشد.
شرایط اقتصادی میتواند در به وجود آمدن فقر و نیاز گروهی تاثیر داشته باشد، اما گسترش پدیده تکدیگری تنها به دلیل نیاز نیست چرا که برخی از افراد سودجو با ساماندهی باندهایی اقدام به سوءاستفاده از احساسات جامعه میکنند. در این صورت اگر جامعه از دلسوزی لحظهای با دیدن صحنههای رقتآور از زخم و معلولیت گدایان و معصومیت چهره کودکان که همگی ابزار متکدیان است، خودداری کنند میتوانند کمکم چهره شهر را از این پدیده نازیبا پاک کنند.
شهروندان با تماس تلفنی به گدایان کمک میکنند
بسیاری از شهروندان تبریزی ریشهکن شدن تکدیگری را مرهون فعالیت موسسه حمایت از مستمندان میدانند، چرا که این موسسه تابلوهایی را در زمان ورود مسافرین در شهر نصب میکند که در آن از مردم برای شناسایی و معرفی متکدیان کمک خواسته است و مردم هم همکاری میکنند. اما نکته مهم این است که راز این همکاری در چیست و چرا در شهرهای دیگر از این نمونهها اجرایی نمیشود !؟
تقوی- مدیر موسسه حمایت از مستمندان در رابطه با نصب این بیلبوردها در شهر به خبرنگار ایسنا، گفت: از مدتها قبل تابلوهای موقت در فصل تابستان و همزمان با ورود مسافران نصب میشد اما به تازگی مجوز بیلبوردهای دائمی را از شهرداری گرفتیم تا در چهار نقطه شهر نصب شود و به مردم اطلاعرسانی کند.
وی در تشریح روند رسیدگی به تلفنهای مردمی گفت: موسسه حمایت از مستمندان بر اساس قراردادی که با نیروی انتظامی دارد، نیروهایی را آماده به کار دارد که با تماس شهروندان به محل اعلام شده، اعزام میشوند و فرد را جلب میکنند. در صورتی که فرد استحقاق کمک موسسه خیریه را داشته باشد، تحت پوشش قرار میگیرد و مستمری و ارزاق دریافت میکند و اگر قادر به کار باشد برای آنها کاریابی میشود. در صورتی که فرد معرفی شده، متکدی حرفهای باشد پس ازاین که یکبار تعهد داد به مراکز قضایی معرفی میشود و یا اگر در راه مانده باشد با تهیه غذا و بلیت اتوبوس به شهر خود بازگردانده میشود.
بر اساس این گزارش، در سال گذشته صندوق حمایت از مستمندان تبریز 400 متکدی فعال را در شهر تبریز ساماندهی کرده که از این تعداد 200 نفر آنها تبعه کشور پاکستان، 150 نفر از استانهای دیگر و تنها 50 نفر از این متکدیان بومی بودند.
موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز بزرگترین تشکل نیکوکاری در این شهر است که در سال 1351 برای هدفمندکردن کمکهای مردمی به مستمندان واقعی و جمعآوری متکدیان در شهر تبریز با کمک خیران و جمعی از بازاریان، تجار و کسبه تاسیس شده است. به طوری که تاکنون در سایه فعالیت همین موسسه با بسیاری آسیبهای اجتماعی شهر تبریز از جمله معضل تکدیگری مقابله شده است.
انسجام اجتماعی تبریزیها مانع گداپروری
قادر جویا، یکی از اعضای شورای شهر استان آذربایجان شرقی با تاکید بر نقش فرهنگ مذهبی مردم تبریز، گفت: نباید همه عوامل را به فرهنگ مردم و یا اقدامات مسئولین امنیتی و فعالیت موسسات خیریه معطوف کنیم چرا که عوامل دیگری همچون وضعیت اشتغال، تعلیم و تربیت، انسجام خانواده و نظارت و کنترل اجتماعی میتواند شرایطی را فراهم کند که باعث کاهش پدیدههای اجتماعی همچون تکدیگری شود.
وی در ادامه بروز پدیده تکدیگری را به موضوعات دیگری همچون عدم انسجام اجتماعی، تنوع قومیتها و افزایش مهاجرت نسبت داد و گفت: تبریز به دلیل کمرنگ بودن بسیاری از این عوامل، میتواند شرایط موجود را حفظ کند و برای تقویت این ویژگی برنامهریزی داشته باشد.
پیشگیری از معضلات اجتماعی با حمایت از جوانان
محمدحسین منافی - مشاور شهردار تبریز با بیان اینکه کمیته امداد امام خمینی(ره) با شورا و شهرداری برای دریافت هبه ارتباط دارد، افزود: طبق ماده 795 قانون مدنی، دریافت هبه به کمیتهامداد واگذار شده و نیازمندان نیز برای دریافت این مبالغ به کمیته امداد معرفی میشوند.
وی به باورهای مذهبی مردم مبنی بر کمک به دیگران تاکید کرد و ادامه داد: فعالیت سمنهای غیردولتی و صندوقهای قرضالحسنه در شهر تبریز نشان دهنده این نگرش مردم است. همچنین بسیاری از خانوادهها با حمایت از جوانان خود از بسیاری از معضلات اجتماعی پیشگیری میکنند.
تسلط مردم شهر بر احساسات لحظهای
همچنین فرامرز کارآموز یکی از نمایندگان آذربایجان شرقی در شورای عالی استانها نیز مسائل فرهنگی را مهمترین عامل در کاهش تکدیگری دانست و افزود: در جامعه تبریز مردم به این فرهنگ رسیدهاند که از کمک مستقیم به گدایان سطح شهر خودداری کنند و بر احساسات خود تسلط داشته باشند، این موضوع باعث میشود متکدیان سودجو نیز امیدی به گداپروری جامعه نداشته باشند.
در جامعه تبریز مردم به این فرهنگ رسیدهاند که از کمک مستقیم به گدایان سطح شهر خودداری کنند و بر احساسات خود تسلط داشته باشند، این موضوع باعث میشود متکدیان سودجو نیز امیدی به گداپروری جامعه نداشته باشند.
وی ادامه داد: نهادهای خیریه و کمیته امداد با تبلیغاتی که داشتند اعتماد مردم را جلب کردهاند. البته در ریشهکن شدن این معضل علاوه بر مسائل فرهنگی مردم جامعه و فعالیتهای سمنها و نهادهای خیریه، برنامهریزیهای مسئولین شهر نیز بیتاثیر نبوده است.
فرهنگ عمومی شهر زیر بار گداپروری نمیرود
حجت الاسلام احمد حمیدی - معاون فرهنگی شهرداری تبریز به نقش نهادهای فرهنگی در فرهنگسازی برای کمک به همنوع اشاره و خاطرنشان کرد: معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری برای حفظ این فرهنگ شهروندان تلاش میکند اما به حمایت مالی نیز نیاز دارد.
وی با تاکید به فرهنگ عمومی مردم در کاهش این پدیده اجتماعی، افزود: با اهتمامی که مردم آذربایجان نسبت به کمک به همنوعان دارند و فعالیتهای نهادهای مردمی، به نیازمندان واقعی با حفظ کرامت و عزت نفس یاری میرسد. شهروندان تبریز هم از پرداخت پول به گدایان سطح شهر خودداری میکنند و زیر بار گداپروری در شهر نمیروند.
سرهنگ محمد شیری سرای - سرپرست معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی آذربایجان شرقی مرداد ماه امسال برای برخورد و جمعآوری متکدیان در سطح شهر تبریز اعلام آمادگی کرد و افزود: از دیدگاه نیرویانتظامی تکدیگری جرم است و در صورت مشاهده این افراد با آنان برخورد قانونی صورت میگیرد.
همچنین محمدرضا صادقی - مدیرکل سابق بهزیستی آذربایجان شرقی نیز تابستان امسال آمادگی بهزیستی استان برای ارائه خدمات و همکاری برای جمعآوری متکدیان، ارائه پوششهای حمایتی لازم برای ایجاد شرایط و زمینه مناسب برای بازگشت این افراد به زندگی عادی را اعلام کرد و گفته بود که این سازمان موظف است افراد بیسرپرست، ناتوان و معلول و سالمندان و کودکان کار را تحویل گرفته و در اماکن مناسب نگهداری کند.
تبریز علاوه بر "شهر بیگدا"، به "شهر اولینها"نیز شهرت دارد. این شهر در مبارزه با تکدیگری نیز با استفاده از ابزاری که برای همه جوامع قابل دسترس است، توانسته این پدیده را ریشهکن کند و در این عرصه پیشرو باشد. تقریبا همه عناصر یادشده در موفقیت تبریز برای مهار گدایان بر پایه فرهنگ مردمی است که با غلبه بر احساسات اجازه سوءاستفاده نمیدهند و با اعتماد به نهادهای خیریه، بهبود شرایط زندگی را برای نیازمندان واقعی جامعه خود فراهم میکنند.
http://www.tabnak.ir/fa/news/382019/راز-شهر-بیگدا-چیست
شهردار تبریز خبر داد؛آغاز مطالعات پروژه کمربند سوم تبریز
شهریارنیوز : شهردار تبریز از آغاز مطالعات پروژه کمربند سوم تبریز خبر داد.
دکتر صادق نجفی با اعلام این خبر خاطرنشان کرد: در جلسه با مسئولان راه و شهرسازی مطالعات پروژه کمربند سوم تبریز آغاز شده است.
وی با تاکید بر این که در بودجه سال آینده شهرداری پروژه های نیمه تمام در اولویت خواهند بود، افزود: در بودجه سال آینده شهرداری طرح های مهم توسعه میدان ساعت، آزادسازی ضلع شمال غربی میدان محوطه ارک، احیای میدان حسن پادشاه، اجرای طرح کنارگذر دو کمال، زیرگذر و روگذر ورودی شرقی مقابل هتل مرمردیده شده اند.
شهردار تبریز گفت: موضوع تعیین تکلیف 15 هزار پرونده کمسیون ماده 100 باقی مانده از حدود 30 سال قبل، در روزهای اخیر، به نظر می رسد به میزان یکصد میلیارد تومان امکان افزایش بودجه سال آینده شهرداری را فراهم آورد.
دکتر نجفی همچنین با بیان این که سال 93 سال تحول در حمل و نقل درون شهری تبریز خواهد بود، خاطرنشان کرد: قطار شهری تبریز تراموای به طول 25 کیلومتر که قرار است ظرف دو سال ساخته شود تحول بزرگی در حمل و نقل درون شهری تبریز ایجاد خواهد کرد.
وی تصریح کرد: ایجاد قطار شهری تراموای، نقش کارسازی در کاهش آلودگی هوا وکاهش نیاز به سوخت های آلاینده خواهد داشت.
شهردار تبریز تاکید کرد:افزایش تعداد مناطق شهرداری به 12 منطقه
شهریارنیوز : شهردار تبریز بر لزوم افزایش تعداد مناطق شهرداری تاکید کرد.
به گزارش شهریار دکتر صادق نجفی با اعلام این خبر، خاطرنشان کرد: افزایش تعداد مناطق شهرداری با توجه به توسعه روزافزون کلان شهر تبریز و به منظور افزایش شتاب خدمت رسانی به شهروندان ضروری است.
وی افزود: در صورت تصویب لایحه پیشنهادی در شورا، تعداد مناطق شهرداری تبریز از 10 منطقه به 12 منطقه افزایش خواهد یافت.
شهردار تبریز ادامه داد: با افزایش تعداد مناطق شهرداری، تمرکز مدیریت شهری بر حوزه های مختلف عمرانی و اجتماعی، با تاثیرگذاری بیشتری استمرار خواهد یافت.
وی با تاکید بر ایجاد تحول در بافت های فرسوده و حاشیه نشین، یادآور شد: به این منظور، از مجموع 41 هکتار زمین دولتی اختصاص یافته جهت احیای بافت های فرسوده، تاکنون 11 هکتار توسط شهرداری تبریز تحویل گرفته شده و تحویل باقی زمین ها نیز در دستور کار است.
دکتر نجفی اظهار داشت: شهرداری تبریز احیای بافت حاشیه نشین را طی چند بلوک آغاز کرده و طرح هایی نیز در این خصوص در دست اقدام است.
شهردار تبریز همچینن بر لزوم توسعه فضای سبز تاکید کرد و افزود: در این راستا، در سال های اخیر بیش از 10 میلیون اصله درخت کاشته شده که متاسفانه از اینمقدار، در حال حاضر کمتر از یک میلیون دویست هزار اصله باقی است.
بههمت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رونمایی از طرح احیای شنب غازان
شنب غازان یکی از محله های قدیمی و تاریخی شهر تبریز است که در سالهای اخیر دچار تحولات شهرسازی شده و بافت تاریخی خود را از دست داده است. روز گذشته با حضور رسول درسخوان و تنی چند از محققین حوزه تاریخ تبریز و دانشجویان شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی از طرح بازسازی شده این محله قدیمی رونمایی شد.
به گزارش تبریز بیدار ، رسول درسخوان با اعلام اینکه باید قبول کنیم تبریز در 100 سال گذشته رتبه و جایگاه خود را از دست داده است و در برخی از رتبه بندی های کشوری به رتبه پنجم تنزل کرده است تصریح کرد: هر چند دلایل این افت نیازمند بررسی کلان است اما آنچه برای همه مسجل است تبریز هویت تاریخی خود را از دست داده است.
وی با اشاره به اقدامات کشورهای منطقه مانند جمهوری آذربایجان و ترکیه برای جذب گردشگر گفت: اگر کسی بخواهد برج های غربی را ببیند نیازی به سفر به تبریز ندارد و به راحتی در اروپا و آمریکا می تواند این برج ها را تماشا کند. برای جذب توریست می بایست شهر قدیمی تبریز را احیا کنیم.
این عضو شورای با تاکید بر اینکه مردم ما را به شورا نفرستاده اند که برادرمان را معاون شهردار کنیم ادامه داد: ما برای پیگیری مواردی مانند احیای شهر تبریز به شورا رفته ایم.
درسخوان با معرفی ستاد احیای شنب غازان ابراز داشت: این ستاد را تشکیل داده ایم تا مانند بقیه پژوهش های انجام یافته در دانشگاه در قفسه های کتابخانه بایگانی نشود و ضمانت اجرایی داشته باشد.
وی از عادلی شهردار منطقه 6 درخواست کرد هزینه انجام یافته برای این تحقیق را متقبل شود و از اینگونه طرح ها در راستای حمایت از جوانان حمایت گردد.
پس از سخنان درسخوان، دانشجویان و محققان این پروژه به ارایه پروژه پرداختند و در نهایت طرح مورد نظر را ارایه کردند.
عادلی شهردار منطقه 6 پس از ارایه تحقیق با اعلام اینکه با کوچه های شنب غازان 25 سال است آشنا هستم گفت: شهرداری منطقه در راستای سیاست های شهرداری مرکز فعالیت می کند و بر این اساس ورودی های شهر، میدان مرکزی، بافت فرسوده و حاشیه نشین در اولویت قرار دارند.
شهردار منطقه 6 با قبول درخواست درسخوان در جهت حمایت از این پروژه تاکید کرد: لوح سپاس با امضای شهردار به این محققین تقدیم خواهم کرد.
وی در خصوص اجرایی شدن این طرح تصریح کرد: هر گونه طرحی که برای شهرداری آورده می شود باید اجرایی باشد و مطالعات آن انجام شده باشد و به تصویب شهرداری مرکز برسد. عادلی ادامه داد: اگر این طرح کامل شود و شهرداری مرکز آن را تصویب کند ما نیز با افتخار از آن حمایت خواهیم کرد.
عادلی در پایان خواستار ساخته شدن ماکت این طرح نیز شد.