Quantcast
Channel: تبریز شهر آرزوها
Viewing all articles
Browse latest Browse all 698

پلهای تکراری ساده بلای جان تبریز و مایه فخر مسئولین!

$
0
0
سپردن طراحی اکثر پلهای تبریز بدون برگزاری فراخوان طراحی پلها  به شرکت مهندسین مشاور نمودار!!!

 تکرار مکررات در زمینه احداث پلهای قدرتی ساده با شاهکارهای معماری مهندسین مشاور نمودار !!!

 معماری عنصر فراموش شده اکثر پلها و تقاطع های غیر هم سطح تبریز!

 پلهای تکراری ساده بلای جان تبریز و مایه فخر مسئولین!

طی چند روز اخیر شاهد نصب چندین بنر احداث پل در معابر پر تردد شهری تبریز هستیم و انگار شهردار جدید تبریز قصد دارند بی مهری های شهردار قبلی در زمینه احداث پل و تقاطع های غیر هم سطح را تا حدی جبران نمایند ولی نقطه ای که به نظر میرسد مورد غفلت دوباره واقع شود معماری و پیچیدگی پلهای در دست احداث میباشد .چرا که در طول سالهای اخیر پلهایی در تبریز احداث شده اند که نمونه آن پلها در هیچ کدام از کلانشهر ها اجرا نمیشود و سایر کلانشهرها به سوی احداث پلهای طبقاتی و با معماری کم نظیر روی آورده اند ولی در تبریز ثبات رویه حرف اول را در احداث تقاطعهای غیر هم سطح میزند چرا که طراحی اکثر پلهای تبریز را شرکتی انجام میدهن تحت عنوان مهندسین مشاور نمودار که انگار معاونت محترم فنی و عمرانی شهرداری علاقه خاصی به سپردن طراحی پروژه ها به این شرکت مشاور ضعیف (مهندسین مشاور نمودار) دارند .

این در حالی است که در شهرهایی مثل تهران و ... طراحی پروژه ها و پلهایشان را به فراخوان میگذارند و بهترین طرح ممکن را بر میگزینند ولی در تبریز اکثر پروژه های شهری بدون فراخوان به شرکت دوست و وابسته به شهرداری یعنی مهندسین مشاور نمودار سپرده میشود و آنها هم در طراحی پلها نهایت بی مهری را اعمال مینمایند و تنها با تغئیر جزئی سایز ستونها و عرشه ی پلهای بیست سال قبل به طراحی پلهای جدید اقدام میکنند

 

 


همان طور که میدانیم راههای مواصلاتی رگهای حیاتی شهر زنده اند که می تواند با جریان سازی مناسب امنیت خاطر و بهداشت روانی مردم را تامین کند.در بسیاری از موارد، غیرهمسطح کردن غیر مهندسی تقاطع، گره ترافیکی را رفع نکرده و تنها آنرا به نقطه ای دیگر در همان نزدیکی انتقال می دهد. به این دلیل اثربخشی منابعی که صرف اصلاحات موضعی ناهماهنگ می شود مورد تردید است. مکان یابی نادرست تقاطع های غیرهمسطح نه تنها به کارایی شبکه حمل و نقل کمک نمی کند بلکه باعث نازیبایی فضای شهری و از دست رفتن منابع محدود مالی شده و خود به عنوان نماد سطحی نگری مسئولان ذیربط ظاهر خواهد شد.

 سالانه هزینه هایی گزاف برای اجرای پروژه های مختلف در جهت بهبود عملکرد ترافیکی و روان سازی جریان ترافیک و کاهش زمان سفر در تبریز صرف می شود که گاهاً به علت عدم مطالعات جامع، اثرات نامطلوبی بر کل شبکه ی شهری می گذارد. با نگاهی به برخی اقدامات شهرداری از قبیل: طراحی نامناسب برخی معابر جدیدالاحداث، خیابانهای جدیدالاحداث با پیچهای ناگهانی بسیار خطرناک در طول مسیر ، سرعت گیرها، و باندهای کم عرض خیابانهای جدید الاحداث که بدون کوچکترین آینده نگری احداث شده اند ، احداث پلهای ساده و تکراری که گاهاً مشکل ترافیک را دوچندان نموده اند، و . . . این مسئله را در ذهن متبادر می سازد که مجموعه ی این اقدامات، جز استفاده ناکارامد از سرمايه هاي عمومي و القاء ضعف مديريت شهري در نظر شهروندان نتيجه ديگري دربر نداشته است و متأسفانه با تصمیم شهرداری در خصوص خیابانهای کم عرض و پروژه های غیرهمسطح ساده و تکراری که اکثرا کپی شده یکدیگرند و کوچکترین ذوق معماری هم در آنها بکار گرفته نشده است این رویه همچنان به قوت خود باقی است.

 بیراه نیست اگر بگوییم تکرار مکررات و ثبات رویه در معماری پلها از بارزترین آسیب ها و آفت های حال حاضر مدیریت شهری در تبریز است؛ معضلی که متضرر اصلی و نهایی آن، شهروندانی هستند که شهرداری بیش از هر سازمان و نهاد دیگری باید به آنها پاسخگو باشد.

دیر زمانی است که تبریز به عرصه ای برای آزمون و خطا، تقلید و پنداشت های نادرست مدیران شهری تبدیل شده و این عارضه ی بدخیم، تار و پود شهرسازی و معماری را در این شهر از هم گسسته است؛ حال این سئوال مطرح می شود که اصول مهندسی و معماری تا چه میزان در طراحی روگذرهای تبریز دخالت داده شده است؟ بی گمان با نگاهی به معماری ضعیف پلهای ساخته شده شهرداری به این نتیجه میرسیم که این ضعف ریشه در رویکرد غالب مدیریت شهری در این شهر دارد و به نظر می رسد که اجرای پروژه های پل سازی بدون پشتوانه علمی و مطالعاتی مناسب و صرفاً در راستای ادای دین و توجه به کمیت عملکرد صورت می پذیرد. این جریان، تداعی کننده مدیریت سنتی شهری است که با استفاده از روش آزمون و خطا و ایجاد روزمره گی در فعالیتهای شهرداری، باعث تضعیف پویایی شهر شده است

 احداث تقاطع های چند سطحی و پل های هوایی چند طبقه سواره رو در شهری چون تبریز که در میان گره های کور ترافیکی سردرگم مانده یک ضرورت است اما آنچه که ضروری تر است به انجام رساندن طرحها و برنامه ها با اتکای بر مدیریت دانش محور و پرهیز از مدیریت مبتنی بر الگو برداریهای غیراصولی و تصمیمات شتابزده است. امروزه در جهان، پل‌های بزرگ و چند سطحی و پیچ در پیچ میسازند و طراحی این‌گونه پل‌ها را معماران مشهور جهانی به عهده دارند. در مسابقات بین‌المللی طرح این‌گونه پل‌ها به مسابقه گذاشته می‌شوند و این در حالی‌است كه ما سالیان دراز پل‌های فاقد رعایت اصول زیباشناختی، حتی نه براساس تكنولوژی روزآمد، بی‌روح و بدقواره می‌سازیم. با كمی تامل به روند پل سازی در تبریز به افول صنعت و هنر پل‌سازی تبریز در سال‌های اخیر واقف خواهیم شد. نگارنده فقط مایل است توجه مسوولان را به بی‌توجهی كه اعمال می‌دارند، جلب كند.

 

 امروزه در شهر سازی نوین ساخت پلهای ساده بتنی اصلا توصیه نمیگردد چرا که در برخی موارد هیچ کمکی به کاهش ترافیک نکرده و بدلیل محدود بودن محورهای مواصلاتی موجب قفل شدن تقاطع ها نیز میشوند .در این گونه پلها تنها دو محور ورودی و خروجی پل ها به هم متصل شده و سایر محورهای مواصلاتی مورد نیاز قطع ارتباط میگردند

پل آبرسان و ترافیک شدید باند کناری پل

 این در حالی است که احداث پلهای چند سطحی یک نیاز اصلی برای شهر تبریز محسوب میگردد و احداث این پلها علاوه بر کاهش قابل توجه ترافیک تقاطع ها زیبایی منحصر به فردی به شهر و عظمت شهر میبخشد متاسفانه در تبریز آنقدر از این پلهای ساده کم تاثیر زده شده که دیگر برای مردم و شهروندان هیچ جذابیتی نداشته و همه از ساخت چنین پلهایی خسته شده اند و هم اکنون نوبت آن رسیده تا با ساخت پلهای طبقاتی مدرن و زیبا هم توجهی به جذابیت طرحها برای شهروندان داشته باشیم و هم چهره شهر را زیباتر نمائیم و هم ترافیک شهر را در تقاطع ها به کمترین حد ممکن تقلیل دهیم.

 ما از شخص جناب دکتر نجفی و اعضای محترم شورای شهر انتظارات بیشتر از این داریم تا با احداث پلها و تقاطع های غیر هم سطح منحصر بفرد بر زیبائی تبریز بیشتر از این بیافزایند و در این برهه زمانی اجازه ساخت پلهای ساده و نا خوشایند و غیر استاندارد را که هم اکنون در یک شهر 10 هزار نفری نیز مشابه آن را احداث میکنند را ندهند امیدواریم این پست انتقادی من هم بر معماری پلهای احداث شده آتی تاثیر گذار بوده و به زودی شاهد احداث تقاطع های چند سطحی مدرن در تبریز مدرنمان باشیم بیائید دست در دست هم دهیم برای عمران و آبادانی حداکثری شهرمان بیائید شهری بسازیم که آرمان شهر بقیه شهرها باشد بیائید با انتصاب افراد کارآمد و نو اندیش شتاب بیشتری به توسعه شهر ببخشیم بیائید با اتحاد و هم دلی و با تلاش روز افزون نشان دهیم هیچ چیز غیر ممکن نیست و همه چیز دست یافتنی است


Viewing all articles
Browse latest Browse all 698

Trending Articles