Quantcast
Channel: تبریز شهر آرزوها
Viewing all articles
Browse latest Browse all 698

تبريز ؛ شهر خانه‌هاي قاجاري

$
0
0
 
 شهر خانه‌هاي قاجاري نیازمند توجه مسئولین به این گوهر های ارزشمند
 
 
شهر تبریز به عنوان مرکز ولایت عهدنشین عصر قاجار و دومین شهر پر رونق کشور از لحاظ داشتن خانه­ های قدیمی، بسیار در خور توجه است. طبق مطالعات اولیه، حدود 500 خانه قدیمی ارزشمند در شهر تبریز وجود دارد که از این میان نزدیک به هشتاد باب از آنها با معرفی مدیریت میراث فرهنگی، با کاربری فرهنگی تثبیت شده­اند تا از گزند تخریب مصون بمانند
 تبریز یکی از مهمترین شهرهای کشور با پیشینه غنی تاریخی فرهنگی است که از گذشته‌های دور بنیانگذار بسیاری از سبک‌های هنری و پیشگام در عرصه‌های فرهنگی اجتماعی بوده است.
 

تبریز سده معاصر را شهر نخستین ها نامیده‌اند. راه اندازی نخستین مدرسه به سبک نوین ، تاسیس نخستین چاپخانه و کتابخانه ، سالن نمایش ، انجمن ادب فارسی ، مجموعه دانشگاهی ، شهرداری ، شورای شهر ، کلانتری و دهها مظهر تمدن جدید در ایران برای نخستین بار در این شهر بنا شده است.

تبریز در کنار آثارمهم تاریخی و بناهای ماندگارفراوان بزرگترین دانشگاه دوران گذشته «ربع رشیدی» را در خود جای داده و در بسیاری از عرصه‌های فرهنگی و علمی پیشتاز بوده است.

درخشش فرش تبریز از زمان شاه عباس تاکنون ادامه داشته و هرگز فعالیت این صنعت تعطیل نشده و این همه فقط گوشه‌هایی از دیدنی‌های سحرانگیز تبریز کهن است.

با توجه به آنچه گفته شد، شهر تبریز به دلیل پیشینه کهن خود دارای بناهای تاریخی و اماکن قدیمی بسیاری است که هر کدام در نوع خود کم نظیر و دیدنی هستند.

اما بناهای قدیمی این شهر در مقایسه با دیگر شهرهای ایران اسلامی از یک تفاوت عمده برخوردارند. شهر تبریز علی رغم سابقه تمدن طولانی خود و تجربه چندین دوره پایتختی ایران، فاقد بناهایی با قدمت بسیار بوده اما ساختمانهای زیبای قاجاری که یادگاری از دوران ولایتعهدی شاهان قجر است در این شهر خودنمایی می کنند.

شاید این سئوال مطرح باشد که چرا عمر بناهای موجود تبریز به غیر از چند بنای محدود، کمتر از 200 سال است. پاسخ این پرسش را باید در نظام طبیعت جستجو کرد چرا که این شهر در طول هزار سال گذشته بیش از 11 زلزله مخرب و ویرانگر به خود دیده که به قول ناصرخسرو «دیواری به ارتفاع یک وجب هم در این شهر باقی نمانده است». هم از این روست که بناهای افسونگری چون کاخ غازان خان، مجموعه ربع رشیدی، میدان حسن پادشاه و ... هم اکنون زیر خروارها خاک مدفون شده اند.

با این حال، خانه‌های تاریخی تبریز به دلیل موقعیت ممتاز این شهر به ویژه در دوران حکومت قاجار از نظر شمار در کشور بی‌نظیر است. تبدیل شدن تبریز به دارالسلطنه در دوران ولیعهدی عباس میرزا دلیل اصلی تعدد و کثرت خانه‌های تاریخی در این شهر به شمار می آید.

بر اساس آمار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی ، در حال حاضر پانصد خانه تاریخی و ارزشمند در تبریز قرار دارد که عمر اغلب آنها به دوران قاجار باز می گردد. در حال حاضر تنها تعداد محدودی از این بناها خریداری ، مرمت و نگهداری می شود چراکه به گفته مسئولان، با اعتبارت کنونی خرید تمام خانه های یاد شده 150 سال به طول خواهد کشید!

 


 

دیروز برای انجام کاری به محله ثقه الاسلام  مراجعه کرده بودم در نزدیکی درب سرخاب که یکی از دروازه های تاریخی شهر قلمداد میگردد متوجه خانه تاریخی با دالانی نسبتا طولانی و سرپوشیده شدم که در داخل این دالان 8 درب خانه های قدیمی وجود داشت 

که متاسفانه همگی بسته بود و نتوانستم از داخل این خانه ها عکس بگیرم ولی این خانه با سردرب زیبا و هنریش به همراه دالان آجریش بسیار برایم دلپذیر بود 

تعدادی تصویر از این خانه تاریخی گرفتم که امیدوارم مورد پسندتان قرار بگیرد

 

 

 

 

بقیه تصاویر در ادامه مطلب 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 698

Trending Articles