از طبل زنی تا دگرگونی محتوایی...
غم غربت و مظلومیت حسین(ع) داغی جانکاه بر دل عاشقانش گذاشته و اینک محرم آمده است، محرمی که داغ حسین(ع) را تازه تر می کند، کوچه و بازار شهرمان بوی غربت حسین(ع) گرفته است، عاشقانش عزاداری را تنها راه تسکین دل غمگین خود می دانند، هر کس به طریقی ارادت خود را به سیدالشهدا (ع) و اهل بیت اظهار می کند، یکی با شرکت در مراسم روضه خوانی، یکی با سینه زنی، یکی با زنجیرزنی و یکی با نذری دادن و اشک ریختن .
به گزارش نصر نیوز به نقل از ایسنا، اما این عزاداری ها گاهی از مسیر صحیح خود خارج شده و بهانه ای برای تخریب شیعه به دست دشمنان می دهد.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه نباید در عزاداری و هیئت های حسینی هدف وسیله را توجیه کند تاکید کرد: استفاده از منابع ضعیف و بدون سند تاریخی در بیان وقایع عاشورا به هیچ وجه درست نیست.
حجت الاسلام مجتبی نظری در گفتگویی در تشریح آسیب های عزاداری های حسینی گفت: آسیب هایی که به عزاداری های حسینی وارد هستند دو دسته است: آسیب های محتوایی و شکلی.
وی افزود: معرفی یک بعدی امام حسین (ع) و تاکید بر بعد روحانی ایشان از جمله آسیب هایی محتوایی هیئت هاست، غلو در مراتب امام حسین و بالا بردن ایشان تا مرتبه خدایی و بیان جملاتی که با مفاهیم اصیل اسلامی سازگار نیست به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
حجت الاسلام نظری با تاکید بر اینکه استفاده از مطالب ذلت آمیز چه در مورد امام حسین (ع) و چه در مورد عزادار ایشان کار مذمومی است، افزود: برای مثال اینکه امام حسین(ع) از لشکریان باطل خواسته باشد اورا نزد یزید ببرند سند تاریخی ندارد یا اینکه عزادار در مورد خودش از مطالبی چون سگ دربار حسینی ام و غیره استفاده کند با فرهنگ اصیل اسلامی و شیعی سازگاری ندارد.
استفاده از منبرها برای قماربازی های سیاسی، محتوای عرفانی کربلا را ازبین میبرد
وی ادامه داد: نقل کردن خواب و رویا در مورد امام حسین (ع) که بسیار رواج پیدا کرده است اصل درستی در نشر معارف ائمه اطهار نیست.
وی با بیان اینکه در ماه محرم باید محتوای شهادت طلبی را در میان جوانان نشر داد افزود: منبر پردازی به جای شهادت طلبی و سو استفاده از جایگاه هیئت ها و عزاداری ها برای قمار بازی های سیاسی محتوای عرفانی کربلا را از دست می دهد.
وی افزود: تقدم شکل بر محتوا نیز از دیگر آسیب های این حوزه است هیئت ها آنقدر که برای علم ها و پرچم ها و غیره خرج می کنند اگر یک درصد آنرا به افزایش محتوای عزاداریشان اختصاص دهند، عزاداریشان مورد پذیرش ابا عبدالله الحسین می گردد.
وی با بیان اینکه در اسلام حسینیه مکمل مسجد است، افزود: توجه به واجبات دینی چون نماز در کنار عزاداری امام حسین (ع) نباید مورد غفلت قرار گیرد.
حجت الاسلام نظری خاطر نشان کرد: منبر منهای معرفت آفت بزرگی است، در چنین مراسم هایی فقط به عزاداری صرف پرداخته می شود و معارف ائمه اطهار (ع) نشر پیدا نمی کند.
وی از نشر موسیقی های غیر مناسب در عزاداری ها و هیئت های حسینی ابراز نگرانی کرد و افزود: استفاده از موسیقی راک و غیره در هیئت های عزاداری در شان ائمه اطهار(ع) نیست.
طبل زنی، ایجاد دسته های عریض و طویل و ترافیک های سنگین ، به دور از شان و مقام عزاداری امام حسین (ع) است
دبیر شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی پیام نهضت عاشورایی امام حسین(ع) را عدم پذیرش ذلت در مقابل دشمن دانست وخاطرنشان شد:مسلمانان جهان باید با درس گیری از واقعه کربلا، در هیچ شرایطی در مقابل دشمنان دین و اسلام سرفرود نیاورده و شعار هیهات من الذلة امام حسین(ع) را که تا همیشه تاریخ طنین انداز است، سر دهند.
حجت الاسلام حسین تقی زاده در گفتگویی با اشاره به موج عظیم تهاجم فرهنگی از سوی جهان استکبار، اظهار کرد: خانواده ها باید فرهنگ قیام امام حسین (ع) و بذر محبت ایشان را از کودکی و نوجوانی در دل فرزندانشان بکارند تا رفته رفته تبدیل به درخت تنومندی از معرفت به اهل بیت (ع) شود و آنان را در مفابل هجمه های دشمنان مصون سازد.
وی یکی از راه های زنده نگه داشتن نهضت عاشورا را گریستن بر مصائب امام حسین (ع) و اهل بیت رسول الله (ص) خواند و افزود: معرفت یابی به درس های قیام عظیم کربلا و نصب العین قرار دادن روش و مسلک این امام همام، فضیلت گریه کردن بر مصائب ایشان را دوچندان می کند.
وی برگزاری عزاداری صحیح و آبرومندانه را یکی دیگر از از راه های تبلیغ و ترویج مکتب امام حسین (ع) و یاران باوفایشان برشمرد و گفت: طبل زنی، ایجاد دسته های عریض و طویل و ترافیک های سنگین را به دور از شان و مقام عزاداری امام حسین (ع) است.
وی اظهار کرد: برخی انحرافات و آئین خرافی وارد شده به عزاداری امام حسین(ع) آگاهانه از سوی دشمنان اسلام است اما گاها مشاهده می شود که همین عزاداران مسلمان به صورت ناآگاهانه و به دلیل عدم شناخت و معرفت به ابعاد قیام امام حسین (ع) به نشر و ترویج این انحرافات می پردازند که آسیب شناسی اساسی در این حوزه نیاز اصلی جامعه است.
حجت اسلام تقی زاده اضافه کرد: چرا که در درازمدت این بدعت ها و انحرافات تبدیل به فرهنگ عمومی جامعه شده و به عنوان آسیب های عزاداری امام حسین (ع) مشکلات مذهبی و اعتقادی عدیده ای را به بار می آورد.
وی با اشاره به درس آموزی از شخصیت، رفتار و قیام والای امام حسین (ع)، ایشان را الگویی یگانه برای جوامع بشری خواند و گفت: الگوهای دین اسلام و مذهب تشیع در میان تمام مکاتب الهی و بشری، نمونه و ممتاز هستند که پیروی از راه و روش پیامبراکرم(ص) و ائمه معصوم(ع) والاترین راه سعادت بشری است.
حرکت هایی که توجیه عقلی ندارند نباید به مجالس عزاداری امام حسین (ع) وارد شوند
استاد دانشگاه و معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز هدف امام حسین(ع) را از قیام عظیم کربلا، اصلاح مفاسد اجتماعی، اخلاقی و گسترش امر به معروف و نهی از منکر برشمرد و اظهار کرد: این امام بزرگوار به قصد اصلاح و بهبود بخشی به جامعه استبدادی بنی امیه، ایجاد امنیتی پایدار و همه جانبه و حفظ آموزه های دینی_ ایمانی رسول اکرم(ص)دست به قیامی چنین عظیم زد و جان خود و یاران با وفایش را در این راه فدا کرد.
وی با تاکید بر هدفمند بودن قیام امام حسین (ع) خواستار برگزاری هرچه بهتر و آبرومندانه تر عزاداری های این امام بزرگوار شد و افزود: عزاداران باید نسبت به شخصیت والای ایشان شناخت و معرفت حاصل کرده و با شاخص دین محوری و عدالت طلبی امام حسین(ع) به عزاداری بپردازند.
وی اظهار کرد: یکی از اساسی ترین مسائل در رابطه با عزاداری امام حسین (ع) پرداختن به علل و انگیزه های واقعی قیام این امام بزرگوار است؛ که این رویکرد باید خود را در عزاداری های امام حسین (ع)نیز نشان دهد.
حجت اسلام طباطبایی خواستار عدم ورود حرکت هایی که توجیه عقلی ندارند به مجالس عزاداری امام حسین (ع) شد و اظهار کرد: عزاداران باید با عقلانیت رفتار کرده و سردستگی عزاداری ها را به افراد با تجربه و عاقل بسپارند.
وی با بیان اینکه گریه کردن و گریاندن مردم در مجالس عزاداری، هدف نیست بلکه ابزار است؛ افزود: گریستن و دلسوزی کردن بر مصائب امام حسین (ع) بسیار با فضیلت و مورد تاکید اولیاست، اما در کنار آن ما باید بتوانیم از این طریق پیام واقعه عاشورا و کربلا را به گوش جهانیان برسانیم.
خمیرمایه بیداری اسلامی ، متاثر از فرهنگ کربلا و قیام عاشورا است
وی افزود: در عزاداری های ماه محرم علاوه بر اشک ماتم ریختن، باید معرفت بخشی و دادن تحلیل درست و بینش صحیح نسبت به آموزه های فرهنگ حسینی و تاکید بر ولایت مداری ارائه شود.
وی با استناد به این فرموده امام حسین(ع) مبنی بر اینکه "پروردگارا قیام من برای رسیدن به سلطنت و متاع دنیا نیست؛ بلکه بخاطر معرفی چهره حقیقی دین تو به مردم است"گفت: در زمان قیام امام حسین(ع) چهره زیبای دین در اثر گرد و غبار انحرافات، بدعت ها و کج اندیشی های سلطنت بنی امیه، زنگار گرفته بود و اگر دین به همان شکل تحریف شده به نسل های بعدی منتقل می شد ، اثری از اسلام ناب محمدی (ص) برجای نمی ماند.
وی با استناد به حدیث پیامبر اکرم(ص)که امام حسین (ع) را "چراغ هدایت و کشتی نجات"معرفی کردند، گفت: مکتب، منش و راه امام حسین (ع) شاخص است؛ که تنها از طریق تمسک به آموزه های پرمعنای قیام ایشان می توان به سعادت دنیا و آخرت دست یافت.
وی افزود: در عصرکنونی که جهان را تاریکی ظلم و ستم و امواج ویرانگر انحرافات و اندیشه های باطل فرا گرفته است، چراغ هدایت و کشتی نجات امام حسین(ع) باید به دست انسان هایی سپرده شود که بیشترین مطابقت را در رفتار و اعمال و اخلاق با این امام عظیم الشان داشته باشد تا جوامع بشری را از شر نا اهلان و ظالمان حفظ کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه خمیرمایه بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی ایران است که آن هم متاثر از فرهنگ کربلا و قیام عاشورا ست، خاطرنشان شد: دانشمندان و جامعه شناسان برجسته دنیا و حتی جهان سلطه بر این امر اذعان دارند که در ایران انقلابی به وجود آمد که یکی از محکم ترین بناهای استبداد را سرنگون ساخت.
وی در ادامه افزود: اکنون ایران به عنوان الگوی مدیریت موفق در عرصه های جهادی مطرح است، که ملت ایران این موفقیت را در سایه تمسک به فرهنگ عاشورا و آموزه های قیام امام حسین (ع) به دست آورده و در حال حاضر پیام ایستادگی خود را در قالب بیداری اسلامی به تمام دنیا مخابره می کند.
.........................
گزارش از سمیرا عباسی
http://nasrnews.ir/news-15884.html