میدان کبوترهای تبریز وسعت بال های شان را ندارد
لزوم ساخت پارک کبوتر (گورچینلر باغی) در تبریز
پرندگان را شاید بتوان یکی از زیباترین نمادهای حیات وحش در شهرها دانست. موجوداتی که با جنب و جوش و نغمه خوانی هایشان روحی تازه بر جان خسته انسان های عصر ماشین می بخشند.
به گزارش تبریز مدرن به نقل از نصر نیوز، تحقیقات دانشمندان نشان داده است که با حذف این عامل روح بخش از زندگی انسانها، بیماریهای افسردگی شدیدتر می شود.
با این که در شهرهای پر سر و صدای امروزی شنیدن صدای این موجودات زیبا کار آسانی نیست و به ندرت میتوان آواز گنجشک یا کبوتری را شنید، اما همین شنیدن های هر از گاه و احساسهای اندک، برای زنده شدن روح انسان های پرمشغله ساکن در شهرهای بزرگ کافی است.
در سال جاری شاهد تابستانی به مراتب گرمتر از سال های گذشته بودیم، و هشدارهای محکمی نسبت به وقوع بحران خشکسالی در سالهای آینده دریافت کردیم. در هوای گرم تابستان امسال گاهی اوقات پرندگان یا حیواناتی مثل گربه های خیابانی را می دیدیم که از تشنگی بی حال شده و به دنبال آب بودند. از همین رو لازم است توجه بیشتری به حیوانات ساکن در شهرها داشته باشیم. موجودات زندهای که به بودن در کنار انسان عادت کرده اند اما توان تامین نیازهای خود در شرایط خاص را ندارند.
خوشبختانه همواره انسان هایی در گوشه و کنار شهرهای بزرگ هستند که از پرندگان و حیوانات حمایت می کنند و علاقه ای به حبس این موجودات در قفس ندارند. افرادی که برای پرندگان آب و دانه می دهند و نگران سلامت حیات وحش و حفظ محیط زیست هستند.
شاید فردی که برای اولین بار در چهارراه طالقانی تبریز برای کبوتران دانه ریخت هرگز فکر نمی کرد که بعد از گذشت چند ماه آنجا را به محلی امن برای کبوتران تبدیل خواهد کرد.
این روزها در رفوژ چهارراه طالقانی تبریز، بالای رو گذر، محلی به واسطه جدول گذاری فراتر از سطح خیابان قرار گرفته و تبدیل به مکانی امن برای تجمع کبوتران شده است. این جایگاه به خصوص و ویژه، برای مدتی بدون استفاده بود و هیچ نماد تزئینی یا جلوه خاصی بر روی آن نصب نشده بود اما اکنون به واسطه کبوترانی که بر فراز آن پرواز می کنند، رفته رفته به یکی از جاذبه های شهر تریز بدل می شود. البته پیش از این نیز در داخل خیابان طالقانی (ایستگاه لاله زار) و میدان کاه فروشان (سامان میدانی) نیز مشابه این اقدام صورت میگرفت اما به نظر می رسد چهارراه طالقانی بیش از نقاط قبلی در دید شهروندان باشد.
آب و دانه ای که توسط مردم در این مکان گذاشته می شود باعث جمع شدن بیش از ده ها کبوتر در این نقطه از شهر شده است. پرندگانی که بر بام ساختمان های اطراف نشسته و انتظار دانه های روزانه را می کشند، جلوهایی خاص از زیبایی به این نقطه از شهر بخشیده اند که امیدواریم فضولات پرندگان باعث مخالف ساکنان این محل و مغازهداران از ادامه این ایده جالب نگردد.
همانگونه که در برخی از کشورهای دنیا نقاطی برای تجمع کبوتران در نظر گرفته شده و تبدیل به پتانسیل های بالقوه در جذب توریست و رونق گردشگری شده اند، این اقدام نیز می تواند چهارراه طالقانی تبریز را به نقطه ای توریستی تبدیل کرده و بر جاذبه های این شهر تاریخی بیافزاید. البته شاید اگر چنین اقدامی در میدانی بزرگتر صورت می گرفت بیش از این می توانست مورد بهرهبرداری قرار گیرد اما همین مکان نیز هم اکنون مورد توجه مردمی که از آنجا گذر می کنند واقع شده و افرادی هستند که اقدام به عکس برداری از این اتفاق دوست داشتنی می کنند.
هم اکنون میدان هایی در کشورهای جهان ازجمله بوسنی، یونان و ترکیه وجود دارد که به واسطه کبوترهایشان هرروزه پذیرای مردم و گردشگران بسیاری می شوند، مثلا میدان باش چارشیا در ساریوو (بوسنی) یکی از میدان هایی است که بازدیدکنندگان از آن به همراه کبوتران عکس های یادگاری می گیرند.
این کبوترها در تمام روزهای سال در میدان باش چارشیا جمع می شوند و روزی خود را از دست مردم رهگذر و توریست هایی که به تماشای آنها می نشینند می گیرند.
در این میدان، بسته های کوچک گندم فروخته می شود تا مردم و توریست ها بتوانند تجربه ای دلنشین از دانه دادن به کبوترها به دست بیاورند. کبوترها در این میدان زیبا بدون هیچ هراسی پرواز می کنند و به اندازه ای به وجود انسانها عادت کرده اند که می توان آنها را در دست گرفت.
نمونه دیگر از تجمع کبوتران در میدان ترافالگار، یکی از میدان های اصلی و مشهور لندن دیده می شود. این میدان به عنوان یکی از جاذبه های توریستی این شهر شناخته می شود.
از عوامل معروفیت میدان ترافلگار علاوه بر وجود حوضچه و فواره های آن، کبوترانی است که در آن جنب و جوش می کنند. البته این روزها به دلیل این که فضولات این پرندگان موجب نازیبایی و تهدید سلامتی انسان می گردد، دانه ریختن برایشان ممنوع شده و از تعداد کبوتران این میدان کاسته شده است.
میدان سن مارکو در شهر ونیز ایتالیا نیز یکی دیگر از مکان های محبوب پرندگان و مورد استقبال توریستها است.
سن مارکو میدانی بزرگ با معماری اعجاب انگیز است اما عجیبتر از آن هزاران کبوتری است که در میدان بر روی زمین نشسته اند و فقط کافی است یک مشت دانه برایشان بریزید تا به سمت شما آمده و بدون ترس دانه را از دستتان بگیرند.
میدان تکسیم استانبول
و اما میدان تکسیم ترکیه نیز یکی دیگر از مکان هایی است که پرندگان زیادی در آن جمع می شوند. کبوترانی که بدون ترس از انسان ها منتظر گرفتن دانه از دست مردم هستند. گلفروشی های حاشیه میدان تکسیم و کبوترانی که توریستها را به خود سرگرم کردهاند از مناظری است که هر روز در این میدان به چشم می خورد.
حال در چهارراه طالقانی تبریز شاهد تشکیل چنین میدانی هستیم. صرف نظر از هر کاستی و یا عدم استقبال و یا مشکلاتی که این مسئله میتواند درپی داشته باشد، می توان این اقدام را عاملی برای زیباسازی شهر و جذب توریستها تلقی کرده و مورد استفاده قرار داد.
البته نباید از نظر دور داشت که مکان فعلی با توجه به ترافیک خودروها و تاکسیهایی که مدتهای نسبتا طولانی در چهارراه برای سوار کردن مسافران توقف میکنند و نیز با توجه به رفت و آمدهای بسیاری که در این نقطه از شهر وجود دارد نمیتواند نقش چندانی در جذب توریستها داشته باشد. درست است که این مکان به صورت خودجوش تبدیل به میدان کبوترهای تبریز شده است اما جا دارد مسئولان شهری نسبت به مکانیابی میدان کبوترها در نقطهای مناسب اقدام کنند تا علاوه بر روحبخشی به زندگی انسانهای ساکن در کلانشهر صنعتی تبریز، بر جاذبههای توریستی این شهر کهن بیفزایند.
.............................
گزارش از فاطمه شفائی اسنجان