جوابیه عضو محترم شورای شهر تبریز (دکتر بابایی اقدم) در مورد پلهای ساده جدید الاحداث تبریز
با سلام محضر تمامی دوستان
ضمن تشکر از مهندس قندگر عزیز و تمامی سروران گرامی و در اطاعت از توصیه دوست عزیزمان آذرشهرلی مبنی بر پاسخگویی و مشارکت در بحث های وبلاگ، چند نکته را در خصوص موارد مطروحه در فوق عرض می نمایم:
1- یکی از بزرگترین ایرادات پروژه های عمرانی شهری در شهرهای کشورمان و از جمله شهر تبریز مشکلات مربوط به طراحی و مکانیابی این پروژه ها می باشد. سال گذشته بنده ضمن دعوت از مهندسین مشاور نمودار به کمسیون تحقیق و نظارت شورا که در طی چندین سال گذشته پای ثابت طراحی بسیاری از پروژه های شهری تبریز بوده است، انتقادات شما عزیزان را نسبت به فرایندانتخاب مشاور و طراحی های صورت گرفته طرح نمودم و مقرر گردید که من بعد از ارجاع طراحی به مهندسین مشاور نمودار به عنوان مشاور دم دست مگر به شکل مناقصه عمومی خودداری گردد. اغلب این تقاطع هایی که مورد انتقاد شما عزیزان می باشند، متاسفانه مطالعات و طراحی شان قبلا انجام یافته و مورد تصویب قرار گرفته بود. استفاده از مهندسین مشاور قدرتمند بصورت مسابقه و مناقصه عمومی می تواند در رفع این مشکلات موثر واقع شود.
2- چند سطحی بودن یا نبودن تقاطع ها از درون مطالعات حمل و نقل و ترافیکی طرح ها بیرون میاید. بنابراین علاوه بر کمیته فنی شهرداری، کمسیون عمران شورا، حوزه حمل و نقل و شورای ترافیک هم در کم و کیف این پروژه ها نقش دارند که بایستی تلاش شود از این روش های آزمون و خطا خارج شویم
3- ارزیابی که اغلب شما دوستان عزیز از پل های اخیر داشته اید، عمدتا بر مبنای نقش آنها در مبلمان و زیبایی شهری بوده است، در حالیکه عملکرد اصلی این پروژه ها در تسهیل حرکت سواره در گره های ترافیکی شهر و حتی الامکان حذف چراغ قرمز می باشد. بزرگترین ایراد این پروژه ها تا به امروز در شهر تبریز غفلت از نقش آنها در زیبایی شهری و بویژه طراحی و اجرای ناقص آنها بوده است. بعنوان مثال شما ّپروژه پیشقدم را تصور کنید که قوس ها و ورود و خروج های آنها بصورت کامل طراحی شده و فضای دسترسی بسیار بهتری را ایجاد نموده است و این در حالی است که در طراحی اکثر قریب به اتفاق پل های شهری تبریز آنچه که بیشتر واجد اهمیت بوده است، صرفا عرشه پل و دهنه ها و شمع های آن بوده است و قوس های کناری آن بدلیل مشکلات مربوط به تملک مورد غفلت واقع می شوند و نمود عینی آنرا می توان در کندی حرکت در حرکت های کناری پل های جدیدالااحداث و از جمله پل اره گر مشاهده نمود. خودداری از صدور پروانه برای املاک حاشیه این قوس ها امکان تملک آنها و اجرای کامل طرح را در آینده میسر می کند.
4- پل های سال 1394 در پی رفع این مشکلات خواهند بود و بصورت جعبه ای پس تنیده و پیش تنیده و با لحاظ زیبایی، دقت و سرعت به مرحله اجرا در خواهند آمد. بنده ضمن ارائه پرینت کامل از نقطه نظرات طرح شده در این پست به مهندس محبوب عبدالله پور معاون فنی و عمرانی شهرداری از ایشان هم خواهم خواست که ضمن تهیه جوابیه در خصوص موارد مطروحه، نقطه نظرات شما عزیزان را در پروژه های سال 1394 لحاظ نماید. از مهندس قندگر عزیز هم خواهش می کنم پست جدیدی را نگذارند تا مطالب بصورت تکمیلی توسط تمامی عزیزان در این خصوص مطرح شود.
5- در پاسخ به سئوال دوست عزیزمان 007 در خصوص ایجاد مناطق جدید در شهرداری تبریز به عرض می رسانم که ایجاد دو منطقه جدید در شهر تبریز در صحن شورای شهر مصوب گردیده و اینجانب به همراه سایر همکارانم در کمسیون عمران مرزبندی جدید 12 منطقه ای شهر تبریز را بررسی و تصویب نمودیم که در مرحله انتخاب سرپرست توسط شهردار قرار دارند. اما اینکه منطقه جدیدی ایجاد شود یک سری از معیارها، از جمله عوامل طبیعی نظیر رودخانه میدان چایی، عوامل انسان ساخت نظیر اتوبان پاسداران، درآمد و بویژه جمعیت هم بایستی مدنظر باشد در منطقه بندی جدید به استثناء منطقه 8 با 27 هزار نفرو منطقه 9با 270 نفر که شرایط خاصی را دارند، کم جمعیت ترین منطقه منطقه 6 با 82450 نفر جمعیت و پرجمعیت ترین آنها منطقه 12 با 172920 نفر خواهد بود. منطقه 11 مابین مناطق 1، 10 و 8 در شمال میدان چایی و منطقه 12 مابین مناطق 3 و 2 در جنوب میدان چایی ایجاد می شوند. تغییرات به شکلی است که کل محور تاریخی و فرهنگی در محدوده شهرداری منطقه 8 قرار می گیرد و تقربیا تمامی مناطق وضعیت مناسبی را نسبت به موضوع درآمد خواهند داشت. تنها منطقه 10 شرایط نسبتا نامطلوبی را از این حیث خواهد داشت که با تمرکز سیستم درآمد و هزینه ان شاالله این منطقه نیز مشکل چندانی در توسعه و عمران نخواهد داشت و امکان تقسیم دو منطقه بزرگ به لحاظ وسعت 6 و 7 با توجه به ملاحظات فوق وجود ندارد.
6- به منظور رفع ابهام هایی که بعضا در محافل عمومی و افکار عمومی و بویژه نظر دوست عزیزمان تبریز ویکی لینک - tabrizlinks
و همچنین پاسخگو بودن مسئولین امر از شهردار منطقه 2 دکتر عادلی هم خواهم خواست که درخصوص هزینه های پل افلاک نما جوابیه ای را در این سایت منتشر نمایند.
آرزوی توفیق
فریدون بابایی اقدم
http://shora.tabriz.ir/?PageID=29
fbabaei@tabriz.ir