که بدلیل تعدد تصاویر تهیه شده تصمیم گرفتم به صورت موضوعی به این امر بپردازم و در هر پست به معرفی مراکز با موضوعیت مختلف بپردازم
لذا به دلیل غنای تاریخی تبریز و تاریخ چند هزار ساله اش و وجود اماکن تاریخی زیای این کهن شهر ابتدا مراکز تاریخی و موزه های شهر را معرفی میکنم که امیدوارم برای مسافرانی که تبریز را برای سفر نوروزی انتخاب کرده اند مفید واقع شده باشد
آذربایجانشرقی با ۵۰۰۰ اثرتاریخی میزبان مسافران نوروزی
اگر قصد انجام سفر در تعطیلات پیش روی نوروز ۹۴ را دارید آذربایجانشرقی و تبریز را فراموش نکنید چراکه این استان با داشتن بیش از ۵ هزار اثر تاریخی یکی از قطبهای گردشگری کشور محسوب میشود.
به گزارش تبریز مدرن به نقل ازمهر، آذربایجانشرقی با داشتن بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت و ۴۵ هزار و ۴۸۱ کیلومتر مربع مساحت، یکی از بزرگترین استانهای کشور است که بزرگترین و پرجمعیتترین استان ناحیه شمال غربی کشور محسوب می شود.
آذربایجان شرقی از سمت شمال به جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان، از سمت غرب و جنوب غرب به آذربایجان غربی، از سمت شرق به اردبیل و از سمت جنوب شرق به زنجان محدود شدهاست.
اهمیت ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک آذربایجانشرقی قدمتی به اندازه آشنایی انسان با تجارت و بازرگانی دارد چراکه از زمان جاده ابریشم تاکنون این استان محور ارتباط خاور دور با قلب آسیا بودهاست.
تنوع بینظیر آب و هوا در آذربایجانشرقی
این استان از نظر موقعیت طبیعی در محل بههم خوردگی دو رشته کوه البرز و زاگرس و در گوشه شمالغرب فلات ایران واقع شده که بلندترین نقطه آن، قله کوه سهند است.
تنوع آب و هوايي يكي از جاذبه هاي گردشگري این استان است تا جایی که وضعيت آب و هوايي بسيار متغير است و درجه حرارت در برخي از ماههاي گرم سال به ۳۸ درجه سانتيگراد يا بيشتر ميرسد و برودت هوا در ماههاي سرد، گاهي به بيش از ۲۰ درجه زير صفر كاهش مييابد.
ولی آب و هوای آذربایجانشرقی در حالت کلی سرد و خشک است که بهعلت تنوع توپوگرافیکی از اقلیمهای متفاوتی برخوردار است تا جایی که شهرستانهای آن آب و هوای متفاومتی باهم دارند، این استان همواره تحت تأثیر بادهای سرد شمالی و سیبری و بادهای مرطوب دریای سیاه، مدیترانه و اقیانوس اطلس قرارگرفته و طبق اعلام سازمان هواشناسی میانگین بارندگی سالیانه این استان ۲۵۰ الی ۳۰۰ میلیمتر است.
تبریز مرکز آذربایجان شرقی
مرکز استان آذربایجان شرقی کلانشهر تبریز است که یکی از شهرهای بزرگ و صنعتی کشور به حساب میآید، تبریز به سبب مرکزیت اقتصادی، صنعتی، اداری و اعتبار بینالمللی، مهاجرپذیرترین شهر استان آذربایجان شرقی به شمار میآید. این شهر یکی از مهمترین مراکز صنعتی و تجاری کشور است که در زمینه صنعت نساجی، ماشینسازی و پتروشیمی فعالیت زیادی دارد.
این شهر مدتهاست که مرکز هنر و صنایع دستی، به ویژه سرامیک، سفال، جواهرآلات و نقرهکاری محسوب میشود. کارخانههای صنعتی تبریز پس از سال ۱۳۴۵ با احداث کارخانههای تراکتورسازی و ماشینسازی رونق پیدا کردند و این شهر به عنوان یک قطب صنعتی در سطح منطقه شناخته شد.
افزون بر این آذربایجانشرقی و شهر صنعتی تبریز در سالهای اخیر به قطب صنایع غذایی، آشامیدنی ایران و خاورمیانه تبدیل شده است، چنان که هم اکنون بیش از ۵۰ درصد شیرینی و شکلات کشور که شامل ۶۰۰ نوع محصول میشود، در شهر صنعتی تبریز تولید میشود.
تبریز به عنوان شهر اولینها، شهر بدون گدا، شهر زیرگذرها و روگذرها، امنترین شهر ایران، سالمترین شهر ایران، مهد سرمایهگذاری ایران، دومین شهر صنعتی ایران، دومین شهر دانشگاهی ایران، دومین شهر بلندمرتبهساز ایران، دومین قطب علوم پزشکی ایران، دومین شهر در جذب گردشگر سلامت در ایران، شهر شکلاتی ایران، قطب خودروسازی ایران، قطب قطعهسازی ایران، قطب تولید موتور دیزل خاورمیانه و یکی از مهمترین شهرهای کشور شناخته میشود.
بازار بزرگ تبریز به عنوان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان
بازار تبریز از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان و یکی از شاهکارهای معماری است. این بازار در سال ۱۱۹۳ هجری قمری بر اثر زلزله با خاک یکسان شد، اما طولی نکشید که به همت مردم شهر بازسازی شد.
بازار تبریز هم اکنون به طول یک کیلومتر بزرگترین مجموعه به هم پیوسته و مسقف دنیاست و در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ثبت شدهاست.
طاقها و گنبدهای مقرنس بلند آن، سازههای آجری به هم پیوسته، آرایش مغازهها، کثرت تیمچهها، وجود انواع مشاغل و تعداد زیادی مدرسه و مسجد که در کنار سراهای بازرگانی قرار گرفتهاند، این مجموعه را نمونهای عالی از محیط تجارت و زندگی اسلامی و شرقی ساختهاست. سبک معماری، کثرت سراها و تیمچهها و وجود تعدادی مدرسه و مسجد نیز به این مجموعه اهمیت و امتیازی خاص دادهاند. از تاریخ بنای اولیه مجموعه بازار تبریز اطلاعی در دست نیست لیکن اکثر مورخین و جغرافی نویسان و جهانگردان اسلامی و خارجی که از قرن چهارم هجری تا عهد قاجار از تبریز دیدن نمودهاند اسناد مهم و مدارک ارزندهای را درباره بازار و وضع بازرگانی تبریز ارائه دادهاند. از مقدسی ـ یاقوت، مارکوپولو، ابن بطوطه، حمدالله مستوفی، کلاویخو، جان کارت رایت انگلیسی، شاردن، جملی کاردی جهانگرد ایتالیایی و دهها سیاح و مورخ دیگر مطالب جالب توجهی به جای مانده که دال بر اهمیت مجموعه بازار در دورههای مختلف بودهاست. وجود مدارس و مساجد تاریخی مهم و معروفی چون مسجد جامع، مدرسه حاج صفرعلی، مدرسه صادقیه در این بازار نیز گواه بر پیشینه تاریخی این مجموعه بنا است.
بازار کنونی تبریز مربوط به اواخر زندیه (یعنی بعد از زلزلهای که در سال ۱۱۹۳ هجری قمری روی داد) و عصر قاجار میباشد. در زمان عباس میرزا که تبریز ولیعهد نشین و دارالسلطنه گردید. سراها و تمیمچهها و بازارهای عالی تازهای احداث شد.
بازار تبریز با طاق ها و گنبدهای بلند آجری شامل بازار امیر، بازار کفاشان، راسته بازار، بازار حلاجان، یمینی دوز بازار، راسته کهنه، بازار حاج محمد حسین، بازار مشیر، بازار دلاله زن بزرگ، بازارچه صفی، بازار امیر ابوالحسن سرای حاج رسول، سرای حاج میرزا علی نقی، تیمچه و سرای شیخ کاظم، تیمچه حاج صفرعلی، تیمچه و دالان میرزا شفیع، تیمچه ملک، ... که به اختصار چند اثر اشاره میشود.
بازار تیمچه امیر یکی از شاهکارهای جالب معماری و با شکوه ترین تیمچههای بازار تبریز به حساب میآید.
تیمچه حاج صفرعلی بنائی است معظم که بانی آن حاج صفرعلی خوئی بازرگان معروف معاصر فتحعلی شاه قاجار است.
تیمچه مظفریه ـ تیمچه مظفریه نیز یکی از زیباترین بخشهای بازار است که حاج شیخ جعفر قزوینی تاجر سرشناس دوره ناصرالدین شاه آن در سال ۱۳۰۵ ساخته بود و به مناسبت حضور مظفر الدین میرزا ولیعهد وقت دراین تیمچه به نام مظفریه نامگذاری کرد.
تبریز خوش آب و هواتر از هرسال آماده میزبانی از میهمانان نوروزی
با اینکه آذربایجانشرقی آب و هوای سردی دارد ولی به گفته کارشناسان اداره کل هواشناسی استان، آب و هوای امسال تبریز در تعطیلات سال جدید گرم تر و مطبوع تر خواهد بود و تبریز خوش آب و هواتر از هرسال آماده میزبانی از میهمانان نوروز ۹۴ خواهد بود.
تبریز با جمعیت یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفری، وسعت تقریبی ۱۷۸۱ کیلومتر مربع دارد و از شمال به شهرستان اهر، از جنوب به شهرستان اسکو، از شرق به شهرستان هریس و بستان آباد و از غرب و شمالغرب به شهرستان شبستر و شهرستان سرسبز مرند محدود میشود.
این شهر ۵۹۹ کیلومتر فاصله با تهران، ۲۸۰ کیلومتر فاصله از زنجان، ۲۱۹ کیلومتر فاصله از اردبیل و ۳۰۸ کیلومتر فاصله از ارومیه دارد و مسیرهای خوبی برای رسیدن به تبریز در اختیار مسافران و میهمانان نوروزی است.
فرودگاه بین المللی شهید مدنی تبریز که از قدیمی ترین فرودگاه های فعال کشور است از سال ۱۳۳۸ کار خود را شروع کرده و پروازهای داخلی و خارجی روزانه و هفتگی دارد که برای جابجایی مسافران از طریق هوایی مناسب است، ارزروم، استانبول، ازمیر، اسپارتا، باکو، بغداد، تفلیس، جده، دبی، دمشق و مدینه مقاصد خارجی این فرودگاه هستند.
همچنین به طور روزانه پروازهایی از اصفهان، تهران، اهواز، بندرعباس، رشت، عسلویه، کیش، ماهشهر و مشهد به تبریز و برعکس انجام میشود.
قطار هم دیگر وسیله ای است که می توانید خود را با ان به تبریز برسانید، راه آهن تهران – تبریز هم از سال ۱۳۷۱ فعال است، خط آهن تبریز- مشهد و تبریز- سلماس هم شرق و غرب کشور را به تبریز متصل میکند.
لازم به ذکر است که خط آهن تبریز جلفا نخجوان هم یکی از مسیرهای ریلی بین المللی کشور است که به ارمنستان و ترکیه میرود.
ولی اگر بخواهید با خودروی شخصی خود مسافرت کنید در دسترسترین و امنترین مسیر جادهای برای رسیدن به تبریز جاده ترانزیتی تهران- تبریز است.
شهرهای دیدنی و گردشگرپذیر آذربایجانشرقی
در حال حاضر استان آذربایجانشرقی دارای ۲۱ شهرستان، ۴۲ بخش، ۵۷ شهر و ۱۴۲ دهستان است، وسعت شهرستانهای استان متفاوت بوده، به طوریکه میانه با مساحت شش هزار کیلومترمربعی بزرگترین شهرستان و عجبشیر با وسعت ۷۴۰ کیلومترمربعی کوچکترین شهرستان استان هستند.
شهرستانهای این استان عبارتند از: تبریز، آذرشهر، اسکو، اهر، بستانآباد، بناب، جلفا، چاراویماق، خداآفرین، سراب، شبستر، عجبشیر، کلیبر، مراغه، مرند، ملکان، میانه، ورزقان، هریس و هشترود.
طبیعت شهرهای آذربایجانشرقی منحصر به فرد است و هر بیننده ای را به خود جلب میکند، اگر در تعطیلات عید نوروز سری به این استان زدید حتما به شهرها و روستاهای زیبای این استان سفر کنید و از میهمان نوازی مردمان خوب این استان لذت ببرید.
روستاهای هدف گردشگری
روستای اسبفروشان در سراب، روستای متعلق در شهرستان دیدنی کلیبر، روستاهای هدف گردشگری استمال، کرینگان، کاسین و آق بابا فرامرزی در ورزقان، کندوان در شهرستان اسکو، روستاهای نوجه مهر، کردشت و اوشتبین در شهرستان مرزی جلفا، روستای شگفت انگیز زنوزق در مرند، خشگناب در بستان آباد، روستاهای آینهلو در کلیبر، روستای توته خانه در بناب، جراغیل در آذرشهر و روستای چکن در هشترود از روستاهای هدف گردشگری آذربایجان شرقی هستند.
وجود ۳۶ هتل و ۷۵ مهمانپذیر در آذربایجانشرقی
مراکز اقامتی و هتلهای تبریز با ظرفیت بالای ۷۵۰۰ نفر آماده پذیرش مسافران هستند که به گفته رئیس ستاد اجرایی خدمات سفر نوروزی آذربایجانشرقی در این استان ۳۶ هتل و هتل آپارتمان و همچنین ۷۵ مهمانپذیر پذیرای میهمانان نوروزی خواهد بود.
لازم به ذکر است که به گفته فرزین حق پرست بیش از ۶۰ کمپ گردشگری، ۱۵۰ مرکز اقامتی و رفاهی بین راهی دارای مجوز و ۱۲۰۰ چشمه سرویش بهداشتی عمومی در محورهای مواصلاتی و شهرستانها و مناطق مختلف استان خدماترسانی میکنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به تمهیدات این سازمان در ایام تعطیلات نوروز گفت: طی این دوره راهنمایان گردشگری متخصص در ورودی اماکن تاریخی حاضر شده و از این طریق گردشگران را راهنمایی خواهند کرد.
این استان با ۵ هزار اثر تاریخی و یک هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی ثبت شده و آب و هوای کوهستانی دارای جاذبههای گردشگری بسیاری است.
۱۵۰مدرسه در آذربایجان شرقی آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی
مدیر کل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی نیز از آمادگی۱۵۰ مدرسه و ۸۵۰ کلاس در استان برای پذیرش و اسکان میهمانان فرهنگی در ایام نوروز خبر داد و گفت: از این تعداد ۱۰۰ مدرسه با ۷۵۰ کلاس در تبریز و بقیه در سطح استان از ۲۸ اسفند ماه آماده پذیرش میهمانان نوروزی هستند.
جعفر پاشایی از نصب ۱۰۰ بنر در مبادی ورودی شهرها برای راهنمایی میهمانان نوروزی خبر داد و افزود: در پنج ایستگاه محل پذیرش اسکان، نقشه شهر و مکان دقیق مدرسه به مهمانان نوروزی ارایه میشود.
فعالیت ۳۰ دستگاه اتوبوس تبریزگردی در نوروز ۹۴
شهردار تبریز نیز در خصوص استقبال از مسافران نوروزی تبریز از فعالیت ۳۰ دستگاه اتوبوس تبریزگردی در طول دو شیفت در ایام نوروزی خبر داد و ابراز داشت: در مجموع ۲۷۵ عنوان برنامه در اسفند و فروردین ماه در تبریز برگزار خواهد شد تا بدین وسیله بتوانیم از مهمانان نوروزی به خوبی استقبال کنیم.
صادق نجفی با تاکید بر اینکه در طول این ایام ۳۰ دستگاه اتوبوس تبریزگردی در دو شیفت و در شش ایستگاه آماده ارائه خدمت به مهمانان نوروزی خواهند بود، افزود: مسافران و گردشگران در طول این طرح میتوانند به صورت رایگان از اماکن دیدنی و گردشگری تبریز بازدید کنند.
وی با اشاره به اینکه خدمات شهرداری تبریز در این طرح رایگان بوده و بر اساس هماهنگی های لازم با سازمان میراث فرهنگی بلیت موزه ها نیز نیم بها خواهد بود، ادامه داد: فعالیت تاکسی های از من بپرس، راه اندازی نمایشگاه های مختلف صنایع دستی و همچنین ویژه برنامه ها و مسابقات فرهنگی در طول این ایام از دیگر برنامه های شهرداری است.
لازم به ذکر است که موزه های شهرداری تبریز از ۸ صبح الی ۲۰ شب آماده بازدید میهمانان خواهند بود.
لیست و آدرس پارکهای مشخص شده برای اسکان مسافران
جهت اسکان مناسب و ایجاد امنیت لازم برای اقامت گردشگران و میهمانان نوروزی، سازمان پارکها و فضای سبز تبریز لیستی از پارکهای آماده را معرفی کرده است، این پارک ها دارای امکاناتی از قبیل نمازخانه، شیر آب، آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی و دیگر امکانات هستند.
پارک مسافر واقع در خیابان چایکنار و روبروی مسجد دانشگاه تبریز، پارک مسافر شمس در خیابان چایکنار، پارک آنالار آتالار در خیابان توانیر، پارک شمیم پایداری در خیابان یاغچیان، پارک صائب تبریزی در انتهای خیابان میرداماد، پارک یادگار امام در اتوبان شهید کسایی و پارک کوثر در انتهای خیابان منظریه از جمله این پارکهای مشخص شده هستند.
همچنین فاز یک و دو پارک بزرگ تبریز در میدان آذربایجان، کمپ گردشگری در جاده تهران، پارک صدف در میدان هتل مرمر، پارک باغمیشه در میدان فهمیده، پارک قوناخلار باغی در ابتدای جاده صوفیان، پارک نیلوفر در ابتدای جاده آذرشهر، پارک ستارخان در ابتدای جاده آذرشهر، باغ گلستان در میدان باغ فجر، پارک مسافر در جاده باسمنج و پارک آبشار در ابتدای اتوبان پاسداران از سمت مرند آماده اسکان و پذیرایی از میهمانان نوروزی خواهند بود
بقیه تصاویر درادامه مطلب