تعطیلی مراکز خرید اصلی شهر (بازار بزرگ تبریز و لاله پارک و تربیت و ...)به روی گردشگران در ایام تعطیلات
بازار تبریز یکی از زیباترین و مشهورترین بازارهای جهان است، معماری شاخص و کم نظیرش شهره خاص و عام است، تیمچهها و حجرههایی دارد که آستین استادکاران به نام برای ساختشان بالا زده شدهاست. اما آنچه بازار تبریز را تبدیل به یک بازار منحصر به فرد میکند، بازاریهای آن هستند که هر روز صبح به آنجا میآیند و کرکرههای حجرههای خود را بالا میکشند و کسب و کار را آغاز میکنند. بازاری که در آن از شیر مرغ پیدا تا جان آدمیزاد پیدا می شود.
بازار تبریز در اجماع همه این ویژگیها بود که در فهرست میراث جهانی قرار گرفت و همه اینها حالا باعث میشود، بسیاری از مردم ایران و جهان برای دیدن این بازار راهی تبریز شوند. اما در این میان یک مشکل بزرگ وجود دارد. بهترین روزهای سفر در ایران برای مردم روزهای تعطیل است. مردم راهی تبریز میشوند و میخواهند طولانیترین بازار مسقف جهان را ببینند. میبینند، اما سوت و کور. بازار سوت و کور هم چندان به دل نمیشیند. برای همین بسیاری از دوستداران میراث فرهنگی خواستار گرفتن تصمیمی از سوی مسئولان برای برطرف کردن این معضل شدند. هرچند که مسئولان میراث فرهنگی نظر دیگری دارند و میگویند که این مشکل اکنون حل شدهاست.
با این وجود، نظر مسافران تبریز گویای مسئله دیگری است، آنها معمولا در سفرشان به تبریز در ایام تعطیلات با درهای بسته حجره ها و بازاری سوت و کور رو به رو بودند. درهای بستهای که شاید اگر باز بود، می توانستند واقعا همان بازاری که ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارترایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی و مقدسی و بسیاری از جهان گردان دیگر آن را کم نظیر خواندند با چشمان خود ببینند.
با این اوصاف اما به نظر می رسد افزایش ناگهانی ورود گردشگر به آذربایجان شرقی که در ایام تعطیلات و به ویژه فصل تابستان به اوج خود می رسد، مشکلاتی به همراه داشته است که بخش مهمی از آن به عدم فرهنگ سازی مناسب در بین جامعه باز می گردد.
کلانشهر تبریز گرچه از جاذبه های تاریخی و تفریحی و نیز مراکز اقامتی مناسبی برخوردار است اما به دلیل سالها کم کاری در حوزه گردشگری، آمادگی و فرهنگسازی مناسبی در نحوه استفاده از ظرفیت بالای ورود گردشگر صورت نگرفته واقعیتی است که در ایام تعطیلات شاهد آن بودیم.
تعطیلی اصناف و کسبه کلانشهر تبریز به ویژه واحدهای خدماتی از یکسو و نیز تعطیلی بازار تاریخی تبریز که به دلیل ویژگی های منحصر به فردش به عنوان یکی از آثار ایران در فهرست میراث جهانی قرار گرفته و مسافران زیادی را همه ساله جذب خود میکند، داد مسافران نوروزی را درآورد.
کارشناسان معتقدند در حالیکه مسافرت های تابستانی گردشگران به آذربایجان و تبریز امسال نیز بصورت پر رنگ ادامه یافته اما عدم آماده بودن شهر برای پذیرایی شایسته از مهمانان و خدماتدهی نامناسب به آنان منجر به نارضایتی گردشگران نوروزی شده است.
با همه این اوصاف و در حالیکه خدمت به مسافران نوروزی طیف وسیعی از اسکان، تغذیه و امنیت تا حمل و نقل و خدمات راه ها را دربر میگیرد اما محور عمده نارضایتی مسافرانی که در ایام تعطیلات امسال از تبریز و سایر شهرهای آذربایجان شرقی دیدن کرده اند مربوط به تعطیلی یکپارچه مراکز تجاری و خدماتی به ویژه بازار سنتی و تاریخی تبریز است.
در کنار بازار تاریخی تبریز سایر مراکز تجاری تبریز از قبیل لاله پارک و سنگ فرش تربیت و ولیعصر و مراکز تجاری آبرسان که سهم مهمی در گردشگری تجاری تبریز دارند نیز قابل تامل است.چرا که با تعطیلی این مراکز خرید شهر به نوعی تبلیغات منفی راجع به عدم گردشگر پذیر بودن تبریز در ایام تعطیلات و تعطیلی شهر در ایام تعطیلات بین مسافران بوجود میآید که لزوم هماهنگی سازمان گردشگری شهرداری و سازمان میراث فرهنگی با اصناف و مراکز خرید مختلف برای باز کردن مراکز خرید به روی مردم و گردشگران در ایام تعطیلات احساس میگردد
به نظر می رسد علاوه بر اینکه انجام رضایت سنجی های علمی از گردشگران ضرورت دارد، فرهنگ سازی پذیرش گردشگر در آذربایجان شرقی به خصوص تبریز نیز شایان اهمیت است
نظر شما در این مورد چیست؟ آیا در سایر شهرهای توریستی هم شاهد تعطیلی اصناف آن شهر در تعطیلات بوده اید؟