Quantcast
Channel: تبریز شهر آرزوها
Viewing all 698 articles
Browse latest View live

لیست کاندیداهای مورد حمایت هنرمندان تبریز منتشر شد

$
0
0
لیست کاندیداهای مورد حمایت هنرمندان تبریز منتشر شد


این لیست حمایتی به امضای هنرمندانی چون استاد رضا ناجی از هنرمندان عرصه سینما،کریم میمنت نژاد نویسنده کتابهای تاریخی تبریز،استاد محمد حسن مهدی پور هنرمند متعهد مجسمه ساز،استاد رضا و یعقوب سرابی اقدم برادران هنرمند مجسمه ساز تبریز و تعدادی دیگر رسیده است.

لست حمایتی جمعی از هنرمندان تبریز در حمایت از کاندیداهای شورای شهر تبریز منتشر شد.

 به گزارش تبریز مدرن این لیست حمایتی به امضای هنرمندانی چون استاد رضا ناجی از هنرمندان عرصه سینما،کریم میمنت نژاد نویسنده کتابهای تاریخی تبریز،استاد محمد حسن مهدی پور هنرمند متعهد مجسمه ساز،استاد رضا و یعقوب سرابی اقدم برادران هنرمند مجسمه ساز تبریز و تعدادی دیگر رسیده است.

بیانیه اعلام حمایت این لیست به این شرح است:

بنام خداوند زیبائیها
تبریز مرا به جای جان خواهد بود
پیوسته مرا ورد زبان خواهد بود
تا در نچشم آب چرنداب و گجیل
سرخاب زچشم من روان خواهد بود

(کمال خجندی)
مردم قهرمان تبریز:
هم اینک تنور تبلیغات انتخاباتی شورای شهر داغ شده و در این غوغاسالاری که نمایشی است از بی نظمی ها و بی تدبیری ها،و شناخت صالحین و ثقه ها به صعوبت انجام می شود وظیفه داشتیم تا از کسانی که در گذشته زندگی خویش، سهمی در اعتلای نام و فرهنگ و هنر شهر تاریخی تبریز داشته اندحمایت خود را اعلام نمائیم و بگوییم برای اینکه شاخص های فرهنگی شهر به حد مطلوب خود برسد ،برای اینکه تبریز کهن ،جایگاه حقیقی خود را که در گذشته های پر افتخارش هماره رفیع نام یافته است بدست آورد، می بایست که انسانهایی فهیم و آگاه به اهمیت و نقش فرهنگ و هنر در مسند پارلمان شهری قرار بگیرند و این نخواهد شد مگربا همت و اراده همه اقشار مردم اصیل تبریز که در این صحنه انتخابات، حمایت خود را با رای خویش به خادمین فرهنگ و هنر شهر تبریز اعلام نمایند.
بر این باوریم که آینده فرهنگی شهرمان می تواند به جایگاه پایتخت فرهنگی ایران اسلامی مبدل شود.بر این اساس در ذیل اسامی کاندیداهای مورد حمایت اهل فرهنگ و هنر شهر تبریز معرفی می شوند:


1- جناب آقای جعفر مدبر،مدیری دلسوز از دیار جبهه ها که نقش بی بدیلش در حمایت از طرح های احیای بافت تاریخی تبریز مبرهن است.انسانی مومن که همواره با روی گشاده در کنار خادمین فرهنگ تبریز درسالهای گذشته وفای خویش را به مکتب تاریخ و هنر تبریز نشان داده است.
2- جناب آقای اسفندیار قره باغی: هنرمندی که غرور هر ایرانی را با شنیدن آواز ملی ای ایران با صدای خود برانگیخته و عمری در خدمت فرهنگ و هنر شهرمان سپری کرده است.
3- جناب آقای حسین نجفی :خدمات حاج حسین نجفی در زمان مدیریتش بر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز همچون اوراق زرینی پر افتخار در دفتر خاطره هاست.
4- جناب آقای بهروز خاماچی: اهل تبریز اورا پدر تاریخ شفاهی تبریز می دانند و کتابهایش سندیست از زحماتی که بر اعتلای نام تبریز کشیده است.
5- جناب آقای رسول درسخوان:استاد دانشگاه و مدیر دلسوز و پیگیر طرح های شهرسازی بر پایه معماری سنتی و تاریخی تبریز با تکیه بر صیانت از میراث فرهنگی شهرمان.
6- جناب آقای مسعود برزگر جلالی،روزنامه نگار و مدیری که تلاش شبانه روزی داشت برای حفاظت از باغهای تاریخی تبریز.
7- جناب آقای علیرضا نوای باغبان:در دوره مدیریتش به عنوان مشاوری دردآشنا گوش شنوای خادمین فرهنگ و هنر تبریز بودند.
8- جناب آقای محمد حسین حسن زاده:فعال فرهنگی ،دبیر جلسات تبریز شناسی شورای شهر و مدیری توانمند در زمینه سازمانهای مردم نهاد.
9- جناب آقای جواد ششگلانی :مدیری توانمند و مردمی که حضورش در کنار اهالی فرهنگ و هنر و ورزش در دوران شورای قبلی باعث دلگرمی و امید بود.
10- جناب آقای عباس شاملی: استاد روابط عمومی ،مدیری خندان و گشاده رو که دوره تصدی وی بر مسند روابط عمومی شهرداری تبریز یکی از فاخر ترین دوره های شهرداری تبریز بود.


جمعی از هنرمندان،نویسندگان و خادمین فرهنگی شهر تبریز

افراد اصلح از دید مدیر وبلاگ

$
0
0

افراد اصلح برای شورای شهر از دید مدیر وبلاگ 



دوستان قرار بود من لیست مورد نظر خودم را برای انتخاب کاندیداهای شورای شهر اعلام بکنم

حقیقتا شرط اصلی من برای این انتخاب در درجه اول ارتباط تحصیلی فرد با موضوعات شهری بود و اولویت دوم سوابق درخشان کاری و اولویت سوم  علاقه و تعهد به توسعه شهرمان تبریز بود

که شامل:


1.احتشام حاجی پور:

شهردار سابق تبریز که در عرض یکسال پروژه های بزرگی از جمله میدان بزرگ شهید فهمیده و پل کابلی تبریز و پل ابوریحان و ... را اجرایی کردند 

2.شهرام دبیری:

ایشان دارای دیدی بسیار باز و فردی دنیا دیده اند و سهم مهمی در جذب سرمایه گذاری شهرداری تبریز طی سالیان اخیر داشته اند


3.مسعود برزگر جلالی:

مدیری کارا و پر انرژی و در عین حال جدی که اقدامات موثری در شهرداری منطقه سه و سازمان پارکها در دوران مدیریتشان انجام دادند


4.ایرج شهین باهر

 دارای سوابق اجرایی مناسب در مدیریت سازمان نظام مهندسی و شهردار باسمنج و شهردار نمونه سال89 شهرستان تبریز


5.حبیب شیری آذر

فردی دلسوز و عاشق تبریز که مدافع سرسخت اکثر پروژه های کلان تبریز از جمله هتل باغلار باغی و آیسان و .... در صحن شورا بودند 

6.فرناز فراهنگ پور

فرزند دکتر فراهنگ پور که یکی از متخصصین عالی مدیریت شهری هستند و زمانی شهردار تبریز انتخاب شدند 

7.سعید محدث

دارای سوابق اجرایی مناسب در شهرداری منطقه دو و عاشق عمران شهری 

8.جعفر مدبر

توجه ویژه به بافت تاریخی تبریز و سعی در احیا جهان شهر تبریز .عضوی دلسوز و عاشق تبریز و بدون هیچ گونه حاشیه در صحن شورا 

9.حسین نجفی

مدیری لایق در عرصه فرهنگی شهر که در دوران مدیریت ایشان در سازمان فرهنگی هنری تبریز شاهد آن بودیم

10.بهمن وزیری

مهندس بهمن وزیری مدیری مدبر روشن فکر و کاملا اجرائی میباشد که از جمله سوابق کاری ایشان چهار باند نمودن ائل گلی و پل خلیل آباد و خیابان آشتاب و اولین زیر گذر تبریز جزء فعالیتهایی ایشان در تبریز بوده و در هرمزگان نیز ایشان مسکن شهر سازی آن استان را در رتبه آخر تحویل گرفتن و بعد از 2 سال با رتبه برتر دور بین تمام استانها تحویل دادند و از سوئی استادیوم آزادی نیز بعد از چندین سال در مدت کمتر از یکسال توسط این مدیر بازسازی و تبدیل به یک استادیوم بین المللی شد که اکنون نیز از آن بهره می برند .

 

11.کریم باقری

فوق لیسانس شهرسازی و رییس گروه حمل و نقل و ترافیک استانداری


 

12.دکترمهروش کاظمی 

دارای مدرک دکتری معماری از علوم وتحقیقات تهران

نائب رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان استان آذربایجانشرقی

 


13.دکتر فریدون بابایی اقدم

دکترای تخصصی برنامه ریزی شهری، عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه محقق اردبیلی، مشاور طرح های توسعه شهری.

14.محمد ابراهیم رمضانی

استادیار گروه مهندسی محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی تبریز فردی با دیدگاه استراتژیک و دارای دید باز

 

15.اميرحقيان :

شهردار منطقه هفت و فردی کاردان

 

16.یاشار جسور

کارشناسی ارشد (شهرسازی) طراحی وبرنامه ریزی شهری و منطقه ای وکارشناسی ارشد عمران - سازه و اکنون دانشجوی دوره دکتری مدیریت استراتژیک می باشد

 

 17.اسماعیل سلیمی

مهندسی عمران و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز درجه کارشناسی خود را اخذ  و  تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد علوم سیاسی . 

 

 18.مهندس محمد حسین حسن زاده

 مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت شهری

19.احمد شاهین پور 

مهندس احمد شاهین پور علاوه بر فعالیت مثمرثمر در شرکت آب و فاضلاب استان آذربایجان شرقی در جبهه سازندگی شهری نیز فعالیت های فراوان و مثمر ثمری انجام داده است


این انتخاب های من نظر شخصی بنده میباشد و ممکن است افراد اصلح تری نیز وجود داشته باشند که بنده از آن نا آگاهم

 

مروری بر خدمات دکتر عبدالعلی زاده در تبریز

$
0
0
شورای شهر آگاه باشند

تبریز نیازمند شهرداری قابل و کاردان  همچون دکتر عبدالعلی زاده هست




برخی از این چهره ها و شخصیت ها چنان در بین مردم نامی و مشهور شدند که به رغم خداحافظی آنان از تبریز یا ترک صحنه های اجرایی و سیاسی، همچنان نام و خاطرات نیک و بدشان از اذهان پاک نشده است.

از آنجایی که ذهن آدمی بسیار فراموشکار بوده و فراموشی کارنامه ی بزرگان امری مذموم است بنابراین تصمیم داریم بررسی کارنامه، پرونده ی کاری و عملکرد برخی مدیران آذربایجان شرقی را به تدریج مورد بررسی قرار داده و نظر شهروندان و مخاطبان را جویا شویم.
البته مطالب نگاشته شده اظهار نظر های شخصی نویسنده بوده و نظر موافقان یا مخالفان نیز ارزشمندو قابل احترام است. طلیعه و سرفصل این سلسله مقالات را به «عبدالعلی زاده» استاندار پیشین و معروف آذربایجان اختصاص داده ایم. امید است که مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.

مردم آذربایجان شرقی هرگز نام و کارهای او را فراموش نمی کنند. هر چند او اصلیتی ارومیه ای دارد. امّا شک نکنید که شهرت او در تبریز بیش از ارومیه است! معاون شهردار شهید «مهدی باکری»، نماینده ی دو دوره ی مجلس، استاندار آذربایجانشرقی و در نهایت وزیر مسکن و شهرسازی دولت اصلاحات! بله، درست حدس زدید. مهندس علی عبدالعلی زاده دیروز و دکتر عبدالعلی زاده امروز!
***
علی عبدالعلی زاده، در سال 1335 در یک خانواده ی مذهبی در شهرستان ارومیه به دنیا آمد. پدرش کارمند شهرداری ارومیه بود. دوران تحصیل خودش را هم در این شهر گذراند. دوره ی متوسطه را در دبیرستان فردوسی ارومیه (چمران امروزی) و با نمرات ممتاز گذراند. او از جمله ی معدود دانش آموزانی بود که هم در درس و مشق باهوش بود و هم در کارهای سیاسی پرجنب و جوش!
بعد از کسب مدرک دیپلم، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی راه و ساختمان در دانشگاه تبریز ادامه داد. دانشگاهی که هم از نظر علمی جزو برترین های کشور بود و هم از نظر سیاسی کانون تحرکات دانشجویی!
از همین دانشگاه، زمینه های دوستی و رفاقت دیرینه ی او با دو هم دانشگاهی معروف دیگر شکل گرفت: شهید مهدی باکری(فرمانده لشکر عاشورا) و مهندس عطایی از مدیران ارشد ارومیه که بعدها در سانحه ی تصادف جان خود را از دست داد.
مثلث سه نفره ی «باکری، عطایی و عبدالعلی زاده» در شکل دهی برخی فعالیت های سیاسی و جنبش دانشجویی پیش از انقلاب، برای بسیاری از دانشجویان وقت، استادان و مسئولان دانشگاه کاملاً شناخته شده بود. بعدها فریدون درویش زاده (شهردار اسبق تبریز) هم به این جمع افزوده شد.
وقتی شهید مهدی باکری به عنوان شهردار ارومیه منصوب شد، بلافاصله علی عبدالعلی زاده را به سمت قائم مقام و معاون خویش برگزید. عطایی و درویش زاده هم مسئولیت هایی را در شهرداری ارومیه عهده دار شدند. عبدالعلی زاده با فضای مدیریت شهری بیگانه نبود. چرا که پدر او نیز پیش از این معاونت شهرداری ارومیه را عهده دار بود!
این چهار نفر در عرصه ی دیگری هم در کنار هم بودند. جبهه های جنگ و دوران دفاع مقدس! آب های خروشان، دجله و اروند لیدر و ارشد این گروه را آسمانی کرد ولی این سه یار غار به شهر و دیار خود بازگشتند.
عبدالعلی زاده این بار عازم تبریز شد تا به عنوان معاون عمرانی استانداری آذربایجان شرقی در این شهر مشغول شود. تا سال 63 در این سمت خدمت کرد اما در این سال، بار دیگر به ارومیه بازگشت و برای دومین دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه ارومیه ثبت نام کرد.
او با رای نسبتاً بالایی اعتماد و رای مردم ارومیه را کسب کرد و راهی مجلس شد. چهار سال بعد بار دیگر برای یک دوره ی دیگر (دوره سوم) خلعت نمایندگی آذربایجان غربی را بر تن کرد و تا سال 1371 شیوه ی تدوین و تصویب قانون را در صندلی های سرخ پارلمانی کشور تلمذ و تجربه کرد.
بلافاصله بعد از پایان دوره ی نمایندگی، از یک سمت تقنینی به عالی ترین مقام اجرایی استان منصوب شد. استاندار آذربایجان شرقی!

انتصاب به عنوان استاندار آذربایجان شرقی:
معروف ترین و موثرترین مسئولیتی که عبدالعلی زاده بیشتر با این سمت شناخته می شود. شاید بتوان گفت که شهرت او در این سمت بیشتر از معروفیت او در سمت وزارت مسکن و شهرسازی بوده است. تا سال 1375 (به مدت 5 سال) استاندار نامدار و چهره ی خبرساز ایران و آذربایجان بود. در حین خدمت خود (در سال 1374) از مرکز آموزش «مدیریت دولتی» مدرک فوق لیسانس گرفت اما با این حال و به خاطر «شخصیت سازی» گسترده ای که از او صورت می گرفت گاه از سوی صاحبان صنایع، تجار، مردم و رسانه های گروهی با عنوان «دکتر» خطاب می گردید.
اما چه کسی رای به استانداری او داد؟! چهره ای که این روزها نامش بر سر زبان هاست. آیت ا... اکبر هاشمی رفسنجانی (حجت الاسلام هاشمی) رئیس جمهور وقت ایران! حکم انتصاب عبدالعلی زاده را به رسم معمول نه وزیر کشور، که معاون اول رئیس جمهور (مرحوم حسن حبیبی) امضاء کرد! ] 1060، 2ت 196ه-11/5/1371-521] و شاید از همین رو است که می توان حدس زد که عبدالعلی زاده با چه پشتوانه، قوت قلب و اطمینانی می توانست در آذربایجان شرقی، منشاء اثرات و تغییرات گسترده ای باشد! در دوره ای که بنا به سیاست های دولت معروف به «سازندگی» پروژه های عمرانی بسیاری در جای جای ایران به اجرا در می آمد، برای «عبدالعلی زاده» قابل قبول نبود که تبریز و سیستم مدیریتی منحصر به فرد او از این قافله ی سازندگی عقب بماند. او اختیار تام قاطبه ی دستگاههای اجرایی استان را به دست گرفت. حتی نقل است که حرف او در یک سیستم اداری تبریز، از دستورالعمل و بخشنامه ی وزیر مربوطه آن دستگاه، برّاتر و لازم الاجراتر بود!
او در بین مردم نیز محبویت و مقبولیتی فوق تصور یافت. تا آنجا که در افتتاح یا کلنگ زنی پروژه های شهری، حضور و سخنرانیش حضور چند ده هزار نفری شهروندان در مراسم را تضمین می کرد و چنانچه او در آن مراسم حضور نمی یافت بسیاری از صندلی ها خالی می ماند!
مقبولیت او در جمع مدیران ارشد کشور نیز از امتیازات دیگر او بود. برخی از دوستان او از احترام و جایگاه ویژه ی استاندار آذربایجان شرقی در بین مدیران کشوری، واحدهای مختلف وزارت کشور و نهاد ریاست جمهوری آن دوران خبر می دهند.

ایجاد دو قطبی « عبدالعلی زاده _ درویش زاده» :
نخستین گام و برنامه ی او، تغییر چهره ی شهر تبریز بود. شهری که به لحاظ اثرات جنگ دچار خمودگی شده بود. او ترافیک سنگین نقطه ی مرکزی شهر (روبروی استانداری) چهره ی این منطقه را در شأن تبریز به عنوان مرکز شمالغرب کشور نمی دید.
او برای اصلاح این امور وسرعت بخشیدن به طرحهای عمرانی راکد وکلیشه ای شهر، به مدیری همفکر و جسور نیاز داشت. بنابراین، به حلقه ی دوستان گذشته ی خویش اندیشه کرد و از این میان، «فریدون درویش زاده» را انتخاب کرد.
با انتصاب درویش زاده به مدیریت شهری، دو قطبی «عبدالعلی زاده _ درویش زاده» در کانون توجه رسانه های گروهی و مردم قرار گرفت. عبدالعلی زاده با این حال، سیاستمداری زبده و موقعیت شناسی منحصر به فرد بود. با وجودی که از اقتدار بالایی برخوردار بود اما در برابر برخی مخالفان خود نرمش نشان می داد تا هزینه های مخالفت آنان با خود را کاهش دهد. در این رابطه نیز بسیار موفق بود.
رابطه ی صمیمانه او با امام جمعه وقت تبریز (آیت ا... مسلم ملکوتی) و روابط گرم و دوستانه اش با پدران شهدای تبریز از بارزترین ویژگی های عبدالعلی زاده در این دوره بود. تا آنجا که تقریباً در همه ی مراسم رسمی و برنامه های افتتاح، جایگاه ویژه ای را به آنها اختصاص می داد. از این رو همواره از امتیاز حمایت خانواده های شهدا در مسایل پرمناقشه و چالش برانگیز ملی و استانی به نحو احسن به سود مدیریت خویش و استان بهره می جست.

دگرگونی چهره شهر تبریز
در دوره ی استانداری عبدالعلی زاده، «شورای شهر» موضوعیت و فعالیت نداشت و انتخاب شهردار معمولاً از طریق استانداری صورت می گرفت: عبدالعلی زاده نیز با انتخاب «درویش زاده» به عنوان شهردار تبریز، تلاش گسترده ای را برای چهره ی غبار گرفته ی تبریز آغاز کرد. عبدالعلی زاده به شخصه بیشترین وقت و انرژی خود را صرف طرح های شهری تبریز می کرد.
برخی از طرحهای او، به رغم گذشت دو دهه هنوز هم به پایان نرسیده اند. در نخستین گام، زوج عبدالعلی زاده _ درویش زاده، تغییر چهره ی منطقه ی بازار تبریز را در سر لوحه ی کار خویش قرار دادند. کار شبانه روزی شهرداری که به پشتوانه ی حمایت بی قید و شرط عبدالعلی زاده استاندار صورت می گرفت، صدای بسیاری را درآورد. از یک سو برخی سرعت پروژه های عمرانی را می ستودند و از دیگر سو صاحبان املاک واقع در مسیر طرحهای عمرانی شهرداری ابراز نارضایتی کرده و به محاکم قضایی شکایت می کردند. آن روزها در میان مردم این طنز رواج یافته بود که: بولدوزر عمرانی زوج درویش زاده- عبدالعلی زاده ترمز بریده است! و همین امر ناراضیان بسیاری را علیه شهردار وقت تبریز تراشید.
آن دو چنان بر اجرای پروژه های عمرانی مصمم بودند که کسی جلودار آنها نبود. هنوز اهالی بازار تبریز به خاطر دارند که چگونه این خیابان کم عرض، و فرسوده، شبانه، به یک بلوار چند ده متری مبدل شد و چگونه مردم این شهر وقتی از خواب بیدار شدند این خیابان را دو بانده و زیبا در کنار پاساژ معروف شمس تبریزی یافتند! با این حال تعداد پروژه های نیمه تمام سر به آسمانمی سائید. همین تعداد پروژه ی نیمه تمام تمام اعتبارات استانی را می بلعید و با توجه به عدم مطالعه و عدم تامین بودجه ی آنها سبب ایجاد مشکلاتی در سطح کشوری، عمرانی ، سازمان برنامه و بودجه و شهرداری گردید.
با این حال اجرای چند پروژه ی ماندگار اکنون هم بر سر زبانهاست. بلوار منجم، بلوار آذربایجان، میدان آذربایجان (به عنوان بزرگترین میدان شهری کشور) و طرح آبرسانی به بالای عینالی از حوضچه ی مهرانه رود هر چند توسط شهرداری صورت می گرفت اما اگر نظر و حمایت عبدالعلی زاده نبود هرگز به سرانجام نمی رسید.

تبریز، شهر زیرگذرها:
برای نخستین بار در تاریخ شهر تبریز پدیده ی نوظهوری در این شهر رخ نمایاندکه برای مردم آن تازگی داشت.
احداث « زیرگذر» هر چند امروزه به یک امر و طرح عادی مبدل شده و برای بسیاری از ما چندان طرح بزرگی به حساب نمی آید اما احداث زیرگذر برای شهروندان و مدیران و مهندسان وقت جلوه ای دیگر داشت. عبدالعلی زاده و درویش زاده اولین زیر گذر تبریز را در میدان منجم به اجرا درآوردند. تا جایی که صدا و سیمای سراسری نیز خبر آن را پوشش داد.
به دنبال موفقیت آمیز بودن این طرح و نقش آن در کاهش ترافیک این منطقه و استقبال شهروندان، زیرگذرها و روگذرهای متعدد بعدی یکی بعد از دیگری در تبریز به اجرادر آمده و چهره ی شهر را دگرگون کردند .
تا آنجا که احداث زیرگذرهای مارالان، شریعتی ( میدان حکیم نظامی)، آبرسانی و ... این شهر را به عنوان «شهر زیر گذرها» لقب داد. در اواخر ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و در جریان سفر او به تبریز و برای افتتاح چند پروژه ی شهری بود که به دنبال آن جمله ی ملال انگیز قبلی جمله ی معروفی را بر زبان آورد: «تبریز به شهر زیبا و مدرنی تبدیل شده است. مخصوصا با این زیرگذرها و روگذرها! »



اجرای دو طرح بزرگ شهری:
بعد از گذشت دو دهه هنوز هم اگر از مردم تبریز در مورد طرح های بزرگ و نیمه تمام این شهر بپرسید قطعاً با تردید از دو طرحی سخن می گویند که هنوز و به رغم گذشت دو دهه، به سرانجام نرسیده است: طرح توسعه پیرامون مسجد کبود تبریز و طرح توسعه ی میدان شهید بهشتی(منصور سابق)!
این طرح با نظر و خواست شخص عبدالعلی زاده و با اقدام درویش زاده (شهردار وقت تبریز) کلنگ زنی شد. آن روزها، اخبار و مانور تبلیغاتی گسترده ای نیز برای این طرحها صورت گرفت. موافقان و مخالفان هر روز در محافل مختلف و معدود نشریات تبریز در مورد معایب و مزایای این طرح ها سخن می گفتند. او آنهنگام که برای کلنگ زنی پروژه ی چهار راه منصور می رفت در داخل اتوبوس در پاسخ به خبرنگاران در مورد احتمال عدم اتمام این طرح و زمان بر آن به صراحت گفت: بگذارید ما کلنگ پروژه را بزنیم دیگران می آیند و مجبور به تکمیل می شوند!
اجرای این دو پروژه در نیمه به مشکلات متعدد حقوقی، ملکی، اعتباری و ... برخورد کرد و تا سالها راکد ماند. تا جایی که عبدالعلی زاده از این شهر رفت و کار به اتمام نرسید.

عصر طلایی بازرگانان و تجار آذربایجانی:
«عبدالعلی زاده» در این دوره، خیز بلند اقتصادی استان را رقم زد. تجار و بازرگانان آذربایجانی و سرمایه گذاران بخش خصوصی، عصر طلایی خویش را در این دوره ی پنج ساله تجربه کردند. قریب به اتفاق بازرگانان و تولیدکنندگان و صاحبان صنایع و واحدهای تجاری هرگز خدمات و حمایت های عبدالعلی زاده از خود را فراموش نمی کنند. اعطای امتیازهای گسترده به تولید کنندگان، حمایت بی چون و چرا از صنایع، اعزام آنان به کشورهای خارجی، توسعه روابط تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه، احداث و راه اندازی شهرک های بزرگ صنعتی در اطراف تبریز، راه اندازی نمایشگاه بین المللی تبریز و دهها شرکت و کارخانه ی دیگر که اغلب آنها اکنون به غول های اقتصادی استان و ایران مبدل شده اند حاصل سیاست گذاری های او بوده است.
تاسیس و راه اندازی شرکت سهامی سرمایه گذاری توسعه آذربایجان و فروش اوراق مشارکت آن به مردم از دیگر خواست ها واقدامات او برای تامین بخشی از هزینه های عمرانی تبریز بود که عملکرد آن هرگز نظر عبدالعلی زاده را تامین نکرد.

روابط صمیمی با رییس جمهور وقت:
روابط بین عبدالعلی زاده و حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی (رئیس جمهور وقت) به قدری نزدیک و صمیمی بود که شایعات گسترده ای از این روابط در شهر پیچید. حتی او در یک مصاحبه ی مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او در مورد روابط خانوادگی اش با هاشمی رفسنجانی پرسیده بود، به طنز و کنایه پاسخ داد: نه قربان! ما از این شانس ها نداریم!
اما فارغ از تکذیب ها و به زعم او بدشانسی هایش! در خصوص ازدواج یکی از سه دخترش با پسر هاشمی، روابط صمیمانه ی عبدالعلی زاده و رفسنجانی، چیزی نبود که به این سادگی بتوان آن را انکار کرد. حمایت های مستمر هاشمی از عبدالعلی زاده، قدرتی به استاندار وقت داده بود که پیش از این سابقه نداشت.

ارتقا به وزارت :
عبدالعلی زاده به راستی توانست چه از نظر ظاهری و چه از نظر رونق اجتماعی و جایگاه اقتصادی، استان را وارد مداری پرتکاپو نماید تا اندکی از ملال مردم تبریز نسبت به سخن و شایعه ای که به هاشمی رفسنجانی نسبت می دادند آنجا که او «تبریز را دهی بزرگ خوانده بود» کاسته شود!
به هر حال با اتمام دوره ی ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و پایان عصر «سازندگی» شایعاتی در خصوص افول اقبال عبدالعلی زاده بر سر زبانها افتاد. اما عبدالعلی زاده بسیار مجرّب تر و پرنفوذتر از این حرفها بود. با روی کار آمدن دولت اصلاحات، خاتمی بلادرنگ عبدالعلی زاده را به خاطر سابقه ی درخشانش در اجرای طرح های عمران شهری او را به عنوان وزیر مسکن وشهرسازی کابینه خود برگزید و این بزرگترین افتخاری بود که بعد از انقلاب نصیب یک مدیر مطرح آذربایجانی می شد. سوابق درخشان او در توسعه و عمران استان شکی برای خاتمی باقی نگذاشته بود که او را به عنوان وزیر مسکن و شهرسازی خود انتخاب کند. حضور عبدالعلی زاده در دولت هفتم بر کرسی وزارت(1380-1376)، در کابینه هشتم نیز تداوم یافت(1384-1380). بنا به شواهد و قراین و مستندات مربوط به این حوزه، انبوه سازی در ایران در این دوره، گسترش فراوانی یافت و روند ساخت آپارتمان به لحاظ طراحی و تصویب پروژه های بزرگ عمرانی، رشد چشمگیری به خود گرفت.
عبدالعلی زاده، در سال 1379 و در دوره اول وزارتش، مدرک دکترای خود را در رشته مدیریت دولتی اخذ کرد و بالاخره عنوان «آقای دکتر» که پیش از این و توسط بسیاری از دوستان و طرفدارانش به آن متصف می شد عینیت یافت!

منتقد تند سیاست های مسکن در کشور
چه قبل از جلوس بر کرسی وزارت ، چه در حین آن و چه بعد از آن، عبدالعلی زاده یکی از منتقدین جدی سیاست های ساخت و تولید و عرضه ی مسکن در سطح کشور بود. او هر چند عالی ترین مقام اجرایی مربوط به حوزه ی مسکن در کشور را در دست داشت اما با این حال گاه و بیگاه از دخالت دستهای پنهان در متلاطم کردن بازار مسکن و سودجویی وفرصت طلبی برخی از شرکتها و افراد انتقاد می کرد. به عنوان مثال وی در سال 1387 در برنامه ی جنجالی و پربرخورد «شب شیشه ای» که انتقادات تندی به شرایط حاکم بر بازار مسکن داشت و باعث تعطیلی کامل این برنامه شد می گوید:
«هنگام آمدن من به وزارت مسکن در سال 76 زمین در سعادت آباد متری 500 هزار تومان بود و در شهریور 84 که من از وزارت مسکن خارج شدم قیمت همان زمین 950 هزار تومان بود. یعنی دو برابر در 8 سال که در این مدت فروش تراکم در شهرداری تهران هم باعث بالا رفتن قیمت شده بود. اما اکنون بعد از سه سال قیمت همان زمین متری 5 میلیون تومان است. یعنی 5 برابر در 3 سال!»

عهده داری دو طرح نیمه تمام معروف!
مهندس عبدالعلی زاده آن دوران بعد از قبول سمت وزارت و بنا به انتقادات تندی که بعد از رفتنش از تبریز و تحت عنوان «زخمی کردن دو پروژه ی عمرانی تبریز» از آن یاد می شد، مسئولیت استمرار و اجرای دو پروژه ی نیمه تمام معروف را هم به وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان وقت مسکن و شهرسازی در استان سپرد. پروژه توسعه ی چهار راه منصور و ساماندهی اطراف مسجد کبود از طرحهای آرمانی و آرزوهای عبدالعلی زاده بود که هنگام حضورش در استان به دلیل پاره ای مشکلات هرگز رنگ تحقق به خود نگرفت. اما عبدالعلی زاده حالا می توانست با قدرت بیشتری این دو پروژه را به سرانجام برساند. هر چند که هنوز هم بعد از گذشت 8 سال از دوران وزارتش، این دو پروژه عاقبت به خیر نشده اند!

سکوت سیاسی:
بعد از پایان دوران اصلاحات و روی کار آمدن دولت احمدی نژاد، عبدالعلی زاده تقریباً از تمام مسئولیت های اجرایی و دولتی کنار رفت و عطای سیاست دولت مهروز را به لقایش بخشید. در همان دوران در برخی محافل از او به عنوان کاندیدای بالقوه ی اصلاح طلبان نام می بردند . اما درنهایت او به همه ی درخواست ها و اصرار ها پاسخس قاطع کننده داد و همه را مایوس کرد! او خود را در شان ریاست جمهوری ندید و با رد همه ی شایعات گفت: «نباید با مطرح کردن نام افراد و اسامی افرادی که شایسته ریاست جمهوری کشورمان نیستند صحنه را شلوغ کنیم! باید نیروهایی هم وزن مقام معضم رهبری، هاشمی و خاتمی وارد صحنه انتخابات شوند!» این حرف هرچند برای مردم آذربایجان و اصلاح طلبان خوشایند نبود اما به درستی گویای وضعیت ثبت نامی های انتخابات ریاست جمهوری امسال و ثبت نام افرادی بدون سابقه و برنامه و کم وزن و به زعم او «صحنه شلوغ کن» ! بود.
شنیده ها حکایت از آن دارد که به دنبال تاسیس بنیاد فرهنگی باران توسط سید محمد خاتمی (رئیس جمهور پیشین) به خاطر روابط صمیمانه ای که عبدالعلی زاده و خاتمی با هم داشتند، به این بنیاد رفت و مسئولیتی را در آنجا عهده دار شد. برخی هم از فعالیت های او در زمینه های ساختمانی، ساخت و ساز و عمران خبر می دادند. اما به هر حال، عبدالعلی زاده در همه ی 8 سال ریاست جمهوری دولت احمدی نژاد، «مرد خاموش» عرصه های سیاسی و اجرایی کشور بود.
در انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند سال 1390، شنیده شد که او یا کاندیدا خواهد شد و یا اینکه ائتلاف و لیست حمایتی منتشر خواهد کرد اما او باز هم حاضر به حضور در صفحه ی شطرنج سیاست نشد و گوشه ی عزلت گزید.
اما با به صدا در آمدن زنگ انتخابات یازدهم ریاست جمهوری نام عبدالعلی زاده بار دیگر بر سر زبانها افتاد.
برخی سایت های خبری از دیدار او با خاتمی و رفسنجانی برای درخواست اعلام کاندیداتوری یکی از آن دو خبر دادند.
در نهایت با اعلام کاندیداتوری دقیقه 90 هاشمی رفسنجانی، نام عبدالعلی زاده بار دیگر بر سر زبانها افتاد. برخی از او به عنوان رئیس ستاد انتخاباتی رفسنجانی در استانهای شمالغرب کشور و به طور خاص استان آذربایجان شرقی نام می بردند. تا اینکه خبری به نقل از «اسحاق جهانگیری» رئیس ستاد انتخاباتی هاشمی رفسنجانی منتشر شد که طی آن، عبدالعلی زاده به عنوان قائم مقام ستاد انتخاباتی هاشمی رفسنجانی انتخاب شده است.
به هر حال بعد از سالها سکوت و خاموشی، بار دیگر عبدالعلی زاده این چهره ی نامدار عرصه ی سیاست آذربایجان، به روی صحنه آمد. چنانچه شاهین اقبال بر شانه های رفسنجانی می نشست قطعاً یکی از کرسی های وزارت در کابینه یازدهم از آن عبدالعلی زاده بود. اما عدم احراز صلاحیت هاشمی رفسنجانی سبب شد تا کلیه دفاتر و ستاد های انتخاباتی رفسنجانی از سطح کشور برچیده شود و این به معنی پایان کار دوباره «عبدالعلی زاده» بود. زمینه برای بازگشت دوباره این سیاست مدار و مدیر کار کشته ی آذربایجان فراهم شده بود که به ظاهر از بین رفت.
اما با فعال شدن ستادهای روحانی و تجمیع اصلاح طلبان در گرد او، سبب شد عبدالعلی زاده بازهم به صحنه بیاید. او به همراه یحیی محمد زاده روحانی را در سفر تبلیغاتی اش به تبریز همراهی می کردند و بدین ترتیب فرصتی دست داد تا مردم آذربایجان بار دیگر او را در جمع سیاستمداران ببینند. او را باید کم عکس ترین مدیر استان و سیاستمدار ایرانی نام نهاد که در طی 8 سال گذشته کمترین حضور رسانه ای را داشت. اما همراهی روحانی فرصتی بود تا بار دیگر در قاب عکاسان و کانون توجه خبرنگاران قرار گیرد.
برخی از خبرگزاری ها و سایت های خبری عکس هایی از او منتشر کردند که در همایش تجلیل دکتر روحانی از فعالین ستاد های تبلیغاتی اش در ردیف نخست نشسته است! با این حال تردید نداشته باشید که عبدالعلی زاده در کابینه دولت «تدبیر و امید» جایگاه ویژه ای خواهد داشت. از تصدی مسئولیت یک وزارتخانه تا ...!!

در آینده ای نزدیک،بهره برداری از چندین پروژه در حال احداث در ائل گولی

$
0
0

بزودی بهره برداری از 6 پروژه در حال احداث سازمان پارکها در ائل گولی آغاز می شود.

ائل گولی نگین تفرجگاههای کشور می شود.

مدیر عامل سازمان پارکها ضمن با اهمیت خواندن پروژه های پیش روی این سازمان، از احداث پارک اوتیسم که بزودی مورد بهره برداری قرار می گیرد بعنوان یکی از طرح های مهم و ارزشی نام برد و افزود: نگاه ما به این پارک می بایستی یک نگاه متفاوت و ارزشی باشد چرا که با احداث آن خواهیم توانست اندکی از آلام خانواده های کودکان اوتیسمی کاسته و محلی برای آرامش این کودکان و خانواده های آنان مهیا سازیم.

لازم به ذکر است طرحهایی که بزودی در مجموعه تاریخی و تفریحی ائل گولی مورد بهره برداری قرار می گیرد عبارتند از:

1- پارک اوتیسم: این پارک ویژه کودکان اوتیسمی احداث می شود و با ایجاد امکانات رفاهی و تفریحی در آن، این کودکان و خانواده های آنان می توانند لحظات شاد و آرامی را در این مجموعه سپری نمایند.

گفتني است اوتیسم نوعی بیماری مزمن است که در دوران شیر خوارگی و چند ماهگی نمایان می شود و با طی شدن مراحل رشد به تدریج یا ناگهانی رشد نموده و باعث متوقف شدن رشد عاطفی و اجتماعی کودک می شود و مشکلات فراوانی را برای مبتلایان بوجود می آورد.



2- مرکز اطلاع رسانی هوشمند: این مرکز اولین مرکز اطلاع رسانی هوشمند در سطح کشور محسوب می شود که در ضلع غربی مجموعه ائل گولی و در محل ورودی این مجموعه احداث می شود و با نصب سیستم نرم افزاری ویژه در آن همشهریان و نیز مسافرین عزیز براحتی خواهند توانست به نقشه راهنمای گردشگري استان و ساير اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کنند.


3- پیکر تراشی درختان خشکیده: در این طرح کلیه درختان خشکیده، تحت عملیات پیکر تراشی و ایجاد اشکال گوناگون از جمله شکلهای حیوانات از قبیل بز کوهی، طاووس و ... قرار می گیرند که در نتیجه اجراي اين طرح، درختان کهنسال و خشکیده ای که می بایستی قطع شوند روح تازه ای گرفته و موجب زیبائی محیط اطراف پارک می گردند.


4- ورودی جدید مجموعه ائل گولی: این ورودی که در ضلع غربي مجموعه ائل گولی و مشرف به کوی فردوس احداث می شود نقش مهمی در دسترسی آسان همشهریان به این پارک ایفا خواهد نمود.

5- احداث چندین زمین ورزشی مینی گلف: به منظور افزایش امکانات ورزشی مجموعه تاریخی و تفریحی ائل گولی بزرگترین زمین ورزشی مینی گلف با دارا بودن 12 میدان در طرح ها، شیب و موانع متمایز و همچنين برابر استانداردهای موجود این رشته ورزشی در این مجموعه احداث می شود كه خواهد توانست نيازهاي علاقمندان اين رشته ورزشي را برآورده سازد.


6- المان حجمي رؤياي كودك: اين المان اتحاد كودكان 5 قاره جهان و نيز شور و نشاط

آنان را به نمايش گذاشته است.  

همچنين اين المان رؤياي كودكي را نشان ميدهد كه به آينده خيره شده و دنيائي امن و سرشار از صلح و آرامش را آرزو ميكند.


مترو تا مرداد؟!

$
0
0
حل مشکل خرید و انتقال واگن‌های متروی تبریز / افتتاح فاز نخست متروی تبریز تا مرداد






معاون عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی از حل مشکل خرید و انتقال واگن‌های مترو به تبریز خبر داد و گفت: واگن‌های مترو تا یک هفته آینده به تبریز منتقل می‌شوند و تلاش می‌کنیم تا مرداد ماه فاز اول خط یک متروی تبریز را افتتاح کنیم.


به گزارش  فارس، محمد اشرف‌نیا ظهر امروز در نشست فرمانداران و بخشداران استان، با اشاره به این که در سال 91 با وجود مشکلات اعتباری، اعتبار اکثر پروژه‌های مهر ماندگار استان تخصیص یافت، افزود: در بخش وزارت نیرو، 80 درصد اعتبارات طرح‌های مهر ماندگار استان در سال 91 تخصیص یافت و در سه ماهه اول امسال هم 22 درصد این اعتبارات ابلاغ شده است.

وی خاطرنشان کرد: در بخش وزارت راه و شهرسازی هم 98 درصد اعتبارات سال 91 و 26 درصد اعتبارات در سه ماهه اول سال جاری تخصیص یافته است.

معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به افتتاح تعدادی از طرح‌های مهر ماندگار استان در سفر چهارم هیئت دولت، گفت: یکی از این طرح‌ها، قطعه آخر آزادراه زنجان ـ تبریز بود که با افتتاح آن، این آزادراه به طور کامل مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

هزینه 500 میلیارد تومانی دولت برای آزاد راه زنجان- تبریز

وی با اشاره به اهمیت زیربنایی آزادراه تبریز-زنجان، افزود: دولت دکتر احمدی‌نژاد برای اجرای عملیات عمرانی این آزادراه در مجموع نزدیک به 500 میلیارد تومان هزینه کرده است.

پرداخت 520 میلیارد تومانی دولت به قطار شهری تبریز

اشرف‌نیا در ادامه با اشاره به طرح قطار شهری تبریز، اظهار داشت: دولت دکتر احمدی‌نژاد بیش از 520 میلیارد تومان به این طرح کمک کرده که اختلاف بسیار زیادی با مبلغ پرداختی شهرداری دارد در حالی که طبق مصوبه مجلس، سهم دولت و شهرداری از اعتبارات قطار شهری، 50-50 است.

وی با تاکید بر این که دولت با وجود مشکلات اقتصادی و تحریم‌ها، کار را تعطیل نکرده، افزود: 80 درصد اعتبارات سال 91 و 25 درصد اعتبارات سال 92 تا این لحظه پرداخت شده و هفت کیلومتر از متروی تبریز از هر لحاظ آماده بهره‌برداری است.

اشرف‌نیا از حل مشکل خرید و انتقال واگن‌های مترو به تبریز خبر داد و گفت: واگن‌های مترو تا یک هفته آینده به تبریز منتقل می‌شوند و تلاش می‌کنیم تا مرداد ماه فاز اول خط یک متروی تبریز را افتتاح کنیم.

وی با بیان این که باقیمانده خط یک و همچنین خط دوی متروی تبریز هم در حال اجراست، افزود: اجرای هر کیلومتر از طرح قطار شهری، 70 میلیارد تومان هزینه در بر دارد.

مطالعات طرح قطار شهری تبریز در سال 1380 آغاز و عملیات اجرایی این پروژه که در پنج مسیر به طول 80 کیلومتر طراحی شده از سال 1384 آغاز شده است.

شبکه خطوط متروی تبریز شامل پنج خط مصوب است که چهار خط آن درون شهری و یک خط آن خارج از حومه است.

براساس برنامه‌ریزی انجام شده، مسیر اول به طول 17.2 کیلومتر از میدان ایل‌گلی تا کوی لاله و مسیر دوم به طول 22.4 کیلومتر از دانشگاه آزاد اسلامی تا قراملک است.

خط سه به طول حدود 15 کیلومتر و شامل 14 ایستگاه از فرودگاه تبریز آغاز و با عبور از میدان بزرگ آذربایجان و خیابان انقلاب، از طریق میدان دانشسرا و خیابان ارتش به پایانه بزرگ اتوبوس‌های بین شهری تبریز جنب بزرگراه شهید کسایی ختم می‌شود.

خط چهار هم به طول 10 کیلومتر شامل 10 ایستگاه به شکل حلقوی در مرکز شهر سه مسیر متروی تبریز را به هم ارتباط می‌دهد.

خط خارج از حومه (مسیر پنجم) نیز به طول حدود 20 کیلومتر به شهر جدید سهند ختم می‌شود.

خط یک متروی تبریز از ایل‌گلی تا کوی لاله به طول 17.2 کیلومتر از چهار بخش تشکیل شده ‌است.

بخش اول خط یک متروی تبریز که به ‌صورت تونل نیمه عمیق خواهد بود، از طریق ضلع غربی بلوار شهید باکری ایل‌گلی را به سه ‌راهی راهنمایی متصل می کند.

بخش دوم خط یک متروی تبریز از سه ‌راهی راهنمایی آغازشده و تا میدان دانشگاه ادامه خواهد یافت.(این بخش به ‌صورت تونل کم‌عمق در کناره جنوبی رودخانه قوری‌چای خواهد بود) همچنین پل غیرهمسطحی نیز بر روی بلوار 29 بهمن برای عبور مترو تعبیه شده‌ است.

بخش سوم خط یک مترو تبریز که به ‌صورت تونل عمیق خواهد بود، از میدان دانشگاه تا میدان ساعت و سپس میدان 22 بهمن و چهارراه لاله ادامه خواهد یافت.

بخش چهارم خط یک متروی تبریز که به‌صورت تونل نیمه عمیق احداث می‌شود، از چهارراه لاله شروع ‌شده و به پایانه لاله منتهی خواهد شد.

تحقق نیافتن وعده‌های متعدد افتتاح مترو تبریز در حالی به موضوع تکراری تبدیل شده که هنوز تکلیف ورود واگن‌های خریداری شده برای راه‌اندازی 6 کیلومتر اول خط یک مترو به تبریز مشخص نیست و بدیهی است که بدون وجود واگن، اصلا امکان راه‌اندازی این سامانه وجود ندارد؛ موضوعی که شهردار تبریز به عنوان متولی اصلی اجرای این پروژه، همواره امکان بهره‌برداری از مترو را منوط به ورود، نصب، آماده‌سازی و راه‌اندازی واگن‌ها به تبریز دانسته و هرگونه اعلام زمان قطعی در بهره‌برداری از متروی تبریز بدون در نظر گرفتن تأمین و وجود عنصری به نام واگن غیر ممکن است.

با تمام این احوال و با وجود بحث‌های فراوان در خصوص روند اجرایی متروی تبریز و دخالت‌های گاه و بی‌گاه افراد غیرمرتبط با آن، هنوز این سئوال نزد افکار عمومی بی‌پاسخ مانده است که بالاخره آرزوی مترو سواری شهروندان تبریزی و بهره‌مندی مردم برای بهره‌برداری این سامانه ریلی چه زمانی محقق و عملی می‌شود?

نور پردازی پلهای شهر

$
0
0

 گزارشی از نور پردازی پلهای تبریز

  1-پل امام علی


2-زیر گذر راهنمایی

3-پل یوسف آباد

5-پل نصف راه

8-پل پیش قدم

9-پل ابوریحان

10-پل کابلی


بقیه تصاویر در ادامه مطلب

نرده های بی.آر.تی تبریز برداشته می شود.

$
0
0

همه ی نرده های بی.آر.تی تبریز برداشته می شود.

آیا امنیت جانی مردم تامین است؟؟


پس از حذف آِزمایشی نرده های بی.آر.تی اینبار کل مسیر بی.آر.تی تبریز بدون نرده می شود.



چند سالی می‌شود که مردم تبریز در سایه اتوبوس‌های تندرو(بی.آر.تی) شاهد نرده‌بندی‌هایی در محدوده داخلی شهر هستند.

طرح اتوبوس‌های تندرو با وجود مشکلات و نواقص فراوان توانسته است بار عظیمی از ترافیک شهر تبریز را مدیریت کند ولی وجود نرده‌ها در محدوده شهر چهره نازیبایی را برای منطقه داخلی شهر تبریز ایجاد کرده است.

این نرده‌ها برای مشخص کردن حریم خطوط بی . آر. تی و حراست از جان افراد تدارک دیده شده بود ولی در سال‌های اخیر علی‌رغم وجود این نرده‌ها بارها شاهد سوانح رانندگی و مصدوم شدن و جان باختن شماری از همشهریانمان در فضای داخلی این نرده‌ها بوده‌ایم.

شهرداری تبریز در ماه های اخیر اقدام به جمع‌آوری بخشی از این نرده‌ها به صورت آزمایشی کرده است که البته با نگاهی به گذشته این نرده‌ها و بروز اتفاقات تلخ، شاید وجود آنها هنوز ضروری به نظر می‌رسد ولی مسئولان امر این موضوع را از زاویه دیگر نگریسته و اهتمام به جمع‌آوری این نرده ها دارند.

شهردار تبریز پیش‌تر از آغاز مراحل اجرایی حذف تدریجی نرده‌های خط بی.‌آر.‌تی اتوبوسرانی تبریز و حومه خبر داده بود:جرای طرح حذف نرده‌های خط بی.‌آر.تی اتوبوسرانی تبریز و حومه که پیش از این وعده آن به شهروندان داده شده بود از چندی پیش آغاز شده و شهرداری تبریز با حذف آزمایشی نرده‌های این مسیر، حد فاصل سه راهی خاقانی تا میدان شهید بهشتی و جایگزینی موانع و المان‌های جداکننده مسیر، اجرای آزمایشی این طرح را عملیاتی کرده است.

شهردار تبریز افزود: حذف نرده‌های بی.‌آر.‌تی اتوبوسرانی در راستای تکریم شهروندان و نیز پاسخ به خواسته‌ی آنان اجرایی شده و ما امیدواریم شهروندان نیز ضمن همکاری و مشارکت با شهرداری در اجرای موفق این طرح، مبلغ فرهنگ بالای شهروندی خود باشند.

عضو شورای اسلامی شهر تبریز هم در این باره گفت: حذف نرده‌های مسیر اتوبوس‌های سریع‌السیر باید با رعایت موارد ایمنی انجام شود و امنیت شهروندان در اجرای این طرح مورد توجه باشد.

وی ابراز امیدواری کرد که با وجود شهروندان با فرهنگ و اعتماد به آنان، حذف نرده‌ها با قدرت ادامه داشته باشد.

فرماندار شهرستان تبریز هم تاکید کرد: حذف نرده‌های مسیر اتوبوس‌های سریع‌السیر در راستای اعتماد به فرهنگ عمومی است.

 

محمود چمنی افزود: این طرح به منظور ارج نهادن به فرهنگ مردم تبریز اجرا می‌شود و امیدواریم با اجرای این طرح خودروهای شخصی نیز رعایت کامل قوانین را کرده و وارد این محدوده نشوند.

چمنی ادامه داد: شهر تبریز می‌تواند در این خصوص نیز الگویی برای کل کشور باشد تا دیگر شاهد این نرده‌ها در هیچ شهری نباشیم.

با وجود اینکه مسئولان مرتبط شهری در خصوص حذف نرده‌های مسیر اتوبوس‌های سریع‌السیر نگاه مثبتی به عملکرد عموم مردم دارند ولی نباید از نظر دور داشت که حادثه در این مسیرها همیشه وجود داشته و هیچ تضمینی برای اینکه افراد و یا وسائل نقلیه به این مسیر وارد نشوند وجود ندارد.


هرچند اقدامات مختلف ساختن و تخریب کردن همان بنا یا فضای خاص ساخته شده، گذاشتن و برداشتن نمادها و نرده‌ها و غیره در شهرداری‌های ما رایج بوده و بودجه بیت‌المال به این نوع عملکردها عادت کرده است، ولی اگر این طرح به شکل کارشناسی‌تر و با رعایت استانداردهای خاص خود ایجاد می‌شد قطعا امروز نیازی به این دوباره کاری‌ها نبود، مثلا اگر خطوط اتوبوس سریع‌السیر متفاوت‌تر از ایستگاه‌های اتوبوس‌های معمولی ایجاد می‌شد یا وسیع‌تر و دارای پارکینگ بود و یا سایر امکانات مورد نیاز در این خطوط تعبیه شده بود، از ابتدا نیازی به نرده و تحمیل هزینه وجود نداشت.

امیدواریم شهرداری تبریز با نگاه تخصصی‌تر به این مسائل، حذف تدریجی نرده‌های مسیر اتوبوس‌های سریع‌السیر را با در نظر گرفتن تمامی موارد ایمنی شهروندان به مرحله اجرا برساند تا هم شهروندان، شهری بدون نرده‌های آهنی را تجربه کنند و هم سلامتی آنها به خطر نیافتد.

تبریز روی ریل توسعه

$
0
0

آغاز به کار چهارمین همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری خارجی در تبریز


تبریز روی ریل توسعه == 400 پروژه به ارزش 15 میلیار یورو



در اقتصاد امروز جهان، با توجه به گستردگی حجم ارتباطات، پیوستن به بازار‌های جهانی و استفاده از توان‌های بین‌المللی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است به همین دلیل توجه به سرمایه‌گذاری‌های خارجی و تلاش برای بالا‌بردن میزان آن دارای اهمیت خاصی است.


در همین راستا برنامه‌ پنجم توسعه در ماده 111 به سرمایه‌گذاری خارجی پرداخته و دولت را موظف کرده است متناسب با نیاز‌های روز و ضرورت‌های تحقق اهداف این برنامه و به منظور افزایش کارایی نسبت به تقویت و تجهیز سازمان «سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران» اقدام کند.

بند «ب» این ماده به قوانین پرداخته و دولت را مکلف کرده است نسبت به شناسایی و اصلاح قوانین و مقررات برحسب ضرورت و تعیین و اعمال مشوق‌ها به تناسب نیاز روز و رقابت‌های بین‌المللی برای جذب بیشتر سرمایه‌گذاری خارجی وارد عمل شود.

تاکید قانون پنجم بر لزوم حمایت از گسترش سرمایه‌گذاری‌های خارجی نشان‌دهنده‌ اهمیتی است که قانون‌گذار برای این حوزه نسبتا ناشناخته‌ اقتصادی در ایران قائل است.


برگزاری چهارمین همایش بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان که در روزهای 15 و 16 تیرماه برگزار می‌شود بهترین امکان برای ادامه روند توسعه زیربنایی و پایدارشهر تبریز خواهد بود.


حضور 400 سرمایه گذار از 19 کشور خارجی درتبریز


فرخ مسجدی معاون برنامه‌ریزی استاندار آذربایجان‌شرقی در حاشیه این همایش در تبریز اظهار کرد: این دوره از همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری با توجه به موفقیت همایش‌های قبلی به صورت مشترک با سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران برگزار می‌شود و در واقع یک همایش ملی است.

وی با اشاره به استقبال خوب سرمایه‌گذاران کشورهای مختلف از این همایش ادامه داد: تعداد کشورهای شرکت‌کننده در این دوره از همایش افزایش قابل توجهی داشته و بیش از 400 میهمان خارجی که بیشتر آن‌ها از کشور ترکیه هستند در این همایش حضور خواهند داشت.


در این همایش ملی علاوه بر سرمایه‌گذاران خارجی، 50 نفر از سفرا و مقامات خارجی، 50 نفر از سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور، 50 شرکت بزرگ فعال در سطح کشور و تعدادی از سرمایه‌گذاران استان نیز حضور خواهند داشت.


حضور ایرانیان مقیم آلمان در همایش سرمایه گذاری خارجی

معاون برنامه‌ریزی استاندار آذربایجان‌شرقی همچنین از حضور قابل توجه ایرانیان مقیم خارج از کشور به‌ویژه آلمان در این همایش خبر داد و افزود: تعدادی از سفرا و کارداران بازرگانی کشورهای مختلف و 350 نفر از فعالان اقتصادی و مدیران استان‌های کشور و جمعی از مسئولان سازمان‌ها و نهادهای ملی نیز از شرکت‌کنندگان این همایش هستند.


معرفی 400 پروژه سرمایه گذاری با 15 میلیارد یورو در چهارمین همایشسرمایه گذاری

معاون برنامه‌ریزی استاندار آذربایجان شرقی در ادامه از معرفی بیش از 400 پروژه سرمایه‌گذاری به ارزش 15 میلیارد یورو در چهارمین همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری خبر داد و گفت: در اولین روز این همایش، پانل‌های تخصصی برای شرکت‌کنندگان برگزار می‌شود و در روز دوم نیز نشست‌های تخصصی و بازدید از ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد ارس صورت می‌گیرد.

وی افزود: برگزاری نشست تخصصی تجاری یکی دیگر از برنامه‌های روز دوم این همایش است که با حضور تجار و بازرگانان شرکت‌کننده انجام می‌شود.

مسجدی خاطرنشان کرد: این همایش اولین حرکت در مسیر تحقق حماسه اقتصادی بعد از خلق حماسه سیاسی است و مطمئناً آثار سیاسی و اقتصادی مثبتی خواهد داشت.


تجارت 10 درصدی کشور در آذربایجان‌شرقی

رضا حسینی دبیر ستاد سرمایه‌گذاری آذربایجان‌‌شرقی نیز هدف از برگزاری این همایش را معرفی توانمندی‌های سرمایه­‌گذاری و زیرساخت‌های استان از نظر صنعتی، اقتصادی، تاریخی و فرهنگی برای سرمایه‌گذاران در کنار سایر فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان در زمینه‌های گردشگری، انرژی، صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات، شناساندن فضای حاکم بر کشور و استان به سرمایه‌گذاران خارجی و معرفی وضعیت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استان عنوان کرد.

وی گفت: تبادل اطلاعات فنی و تجاری بین سرمایه‌گذاران، تجار و بازرگانان کشورهای شرکت کننده در همایش و ارتقای هماهنگی و همکاری برای دست‌اندرکاران، متولیان و سایر دستگاه‌های مرتبط با حوزه سرمایه‌گذاری، تشویق به مشارکت هر چه بیشتر بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در آذربایجان‌ شرقی، جذب سرمایه به استان و رونق کسب و کار، اتصال بیشتر اقتصاد استان با خارج از کشور، جهت انتقال تکنولوژی و دانش فنی و برقراری مراودات تجاری و صنعتی، فراهم کردن زمینه‌های اشتغالزایی از دیگر اهداف این همایش به شمار می‌‌آید.

حسینی تصریح کرد: 102 طرح در حوزه صنعت و معدن، 44 طرح در حوزه کشاورزی و صنایع تبدیلی، 33 طرح در حوزه گردشگری و خدمات، هشت طرح در حوزه زیربنایی و انرژی‌، 136 طرح در حوزه عمران و توسعه شهری و 85 طرح مربوط به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در چهارمین همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری آذربایجان‌شرقی به صاحبان سرمایه ارائه می‌شود.

حسینی توسعه روابط اقتصادی با سایر کشور‌ها از طریق عقد قراردادهای سرمایه‌گذاری با سرمایه‌گذاران خارجی و یا ایرانیان مقیم خارج از کشور و ایجاد زمینه‌های مساعد‌تر برای مشارکت سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را از دیگر اهداف این همایش برشمرد و گفت: برای برگزاری این همایش علاوه بر تشکیل 6 کمیته تخصصی با توجه به نقش 10 درصدی آذربایجان شرقی در تجارت کشور یک پانل تجاری نیز برپا خواهد شد.

حسینی ‌تصریح کرد: چهارمین همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری آذربایجان‌شرقی امروز و فردا در تبریز و جلفا ( منطقه آزاد ارس ) برگزار می‌شود.


همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری، زمینه‌ساز حضور مردم در عرصه اقتصادی است.

استاندار آذربایجان شرقی با بیان این که باید در عرصه اقتصاد به مردم تکیه کنیم، اظهار داشت: برگزاری همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری، زمینه حضور هرچه بیشتر مردم در عرصه اقتصادی را فراهم می‌کند و مطمئنا این همایش مبدأ تاریخی بسیاری از تحولات اقتصادی خواهد بود.

احمد علیرضابیگی با اشاره به تحقق حماسه سیاسی ملت ایران، خاطرنشان کرد: همان‌طور که حماسه سیاسی را ملت خلق کرد حماسه اقتصادی را هم ملت باید خلق کند و دولت باید زمینه حضور مردم در عرصه اقتصاد را فراهم کند.

وی تاکید کرد: اقتصاد را باید مردم اداره کنند چرا که اگر تکیه بر گروه خاصی باشد شکاف‌های طبقاتی به وجود می‌آید.

استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر نقش همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان در تحقق اقتصاد مردمی، افزود: معتقدیم که این همایش می‌تواند زمینه حضور مردم در عرصه اقتصادی را فراهم کند و همه باید در جهت تسریع در روند سرمایه‌گذاری و معرفی فرصت‌ها و استفاده از بسترهای موجود در استان تلاش کنیم.

علیرضابیگی با بیان این که حماسه سیاسی باعث رونق بیشتر همایش سرمایه‌گذاری شده است، گفت: بعد از برگزاری انتخابات 24 خرداد، استقبال سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در این همایش بیشتر شد و ما تنها توانستیم متناسب با توانایی خود میهمانان را پذیرش کنیم و به بسیاری نیز نتوانستیم پاسخ بدهیم.

وی اضافه کرد: مطمئنا چهارمین همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری مبدأ تاریخی بسیاری از تحولات اقتصادی در سطح منطقه و آذربایجان شرقی خواهد بود و این همایش به عنوان برگی طلایی از کارنامه عملکرد مدیران استان به ثبت خواهد رسید.




تبریز یکی از سه شهر مهم منطقه

$
0
0
بیری در همایش بین المللی فرصت های سرمایه گذاری:

تبریز را به یکی از سه شهر مهم منطقه تبدیل می‌کنیم






عضو شورای شهر تبریز و منتخب شورای اسلامی چهارم این شهر گفت: بر اساس نظر سنجی های صورت گرفته شهر تبریز دو سال پی در پی به عنوان توسعه یافته ترین و زیباترین شهر کشور انتخاب شده است.




به گزارش نصر نیوز، شهرام دبیری اسکوئی در چهارمین همایش بین المللی فرصت های سرمایه گذاری در تبریز اظهار داشت:کلانشهر تبریز طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی به عنوان سالم ترین شهر انتخاب شده است که این امر در کنار تلاش های بی وقفه مسئولان مربوطه محقق شده است.

دبیری گفت: هدف ما تبدیل شهر تبریز به شهری با اقتصاد نوین و یکی از سه شهر مهم منطقه است.

وی افزود: ۳۷ درصد از جمعیت شاغلان استان در بخش صنعت، ۲۶ درصد در بخش کشاورزی و ۳۶ درصد نیز در بخش خدمات اشتغال دارند.

دبیری با بیان اینکه در طول پنج سال گذشته در حدود ۱۷۲ قرار داد سرمایه گذاری خارجی در بخش شهری تبریز صورت گرفته است، گفت: برای تبدیل شهر تبریز به محیطی با سود مناسب در طول پنج سال گذشته ۱۷۲ قرارداد سرمایه گذاری با اعتبار ۶۲ هزار میلیارد ریال و با اشتغالزایی ۲۴ هزار نفر صورت گرفته است.

عضو منتخب شورای شهر چهارم با بیان اینکه شهرداری تبریز توانسته است مقام اول در بخش جذب سرمایه گذاری خصوصی را جذب کند، گفت : در این میان ۳۰ درصد پروژه ها اجرایی شده است که توانسته برای هشت هزار نفر اشتغال زایی کند.

وی با تاکید بر ایجاد فرصت مناسب برای حمایت از سرمایه گذاران گفت: در این میان مسئولان شهری تبریز سعی کرده اند سود سرمایه گذاری را افزایش و سهم شهرداری را کاهش دهند تا این امر مشوق خوبی برای سرمایه گذاران باشد.

http://nasrnews.ir/news/tabid/243/ArticleID/5292/تبریز-را-به-یکی-از-سه-شهر-مهم-منطقه-تبدیل-می‌کنیم


استاندار آذربایجان ‌شرقی خبر داد
امضای 172 قرارداد سرمایه‌گذاری خارجی با 62 تریلیون دلار در تبریز

استاندار آذربایجان ‌شرقی ‌‌از ‌امضای 172 قرارداد سرمایه‌گذاری به ارزش 62 تریلیون دلار در پروژه‌های شهری در تبریز خبر داد.



به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، احمد علیرضابیگی بعد از ظهر امروز در حاشیه چهارمین همایش بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری آذربایجان شرقی اظهار کرد: امروز که به پشت سر نگاه می‌کنیم شاهد تحقق 64 پروژه سرمایه‌گذاری خارجی با ارزش یک میلیارد و‌ 100 میلیون دلار بودیم و هم‌اکنون در ادامه این روند 19 پروژه سرمایه گذاری خارجی را با ارزش 732 میلیون دلار در حال اجرا داریم.

بیگی گفت: موضوع سرمایه‌گذاری و اهمیت آن برای توسعه و توان اقتصادی کشور، موضوعی قدیمی است و برای همین کشورها و دولت‌ها تمام تلاش خود را می‌ِکنند تا بتوانند این مهم را برای توسعه اقتصادی به دست آورند.

وی با بیان اینکه از منظر کسب و کار سرمایه‌گذاران به دنبال منفعت، سود بیشتر و پیدا کردن مکانی امن هستند تا بتوانند منابع خود را با کمترین تنش سرمایه‌گذاری کنند، تصریح کرد: ما تجربه سه همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری را در آذربایجان ‌شرقی داشته‌ایم و هر کدام از این همایش‌ها هم برای ما یک مبدا تاریخی برای توسعه، عمران و بهره‌مندی از موهبت‌های خداوندی که خداوند متعال به ما ارزانی کرده، بوده است.

بیگی تبریز را آرمانشهر سرمایه‌گذاری کشور معرفی کرده و اظهار کرد: امروز ‌افتخار داریم تبریز را در میان کلانشهرهای کشور، به عنوان آرمانشهر سرمایه‌گذاری معرفی کنیم.

امضای 172 قرارداد با سرمایه‌گذاران خارجی با 62 تریلیون دلار

وی افزود: تبریز بیشترین جذب سرمایه‌گذاری خارجی را امیدواریم شاهد باشد و امضای 172 قرارداد طی سه همایش گذشته با ارزش 62 تریلیون دلار در پروژه‌های شهری باعث شده امروز تبریز چنین جایگاه بالایی را در سرمایه‌گذاری دارا باشد.

استاندار آذربایجان‌شرقی با تاکید بر اینکه ما در سه همایش گذشته نتایج بسیار با ارزشی را به دست آوردیم، گفت: در فاصله سه همایش گذشته و به ویژه بین فاصله همایش سوم و چهارم تلاش کردیم با تقویت زیرساخت‌ها و پیش‌بینی شرایط مناسب‌تر برای ارائه خدمات، منابع و امکانات مالی و بانکی بیش از پیش نظر سرمایه‌گذاران را برای حضور در آذربایجان ‌شرقی به دست آوریم.

به گفته وی، امروز پس از برگزاری سه همایش بین‌المللی، آذربایجان‌شرقی یکی از قطب‌های مهم صنعتی کشور به شما می رود و در عین حال توانستیم ذخایر متنوع معدنی خود را برای سرمایه‌گذاری در این بخش جذب و فراهم کنیم.

بیگی با بیان قابلیت‌های مناسب آذربایجان‌شرقی برای جذب سرمایه‌گذار گفت: زیرساخت‌های ما به خوبی توسعه پیدا کرد، نیروگاه‌ها، شبکه‌های توزیع برق، شبکه‌های انتقال نفت، گاز و شبکه‌های حمل و نقل جاده‌ای، ریلی و هوایی از جمله قابلیت های بسیار خوب آذربایجان شرقی است. همچنین گمرک های متعددی را در استان دایر کردیم و امکان دسترسی به زمین و امکانات زیربنایی را برای سرمایه‌گذار راحت تر و انگیزه را برای جذب سرمایه‌گذار بیشتر کردیم.

جذب 43 میلیون دلار در منطقه ارس

استاندار آذربایجان‌شرقی ادامه داد: نکته‌ای دیگر که در جغرافیای آذربایجان‌شرقی می تواند سرمایه‌گذار جذب کند، منطقه آزاد ارس است، ‌این منطقه با داشتن تمام زیرساخت‌های مناسب تاکنون موفق به جذب 43 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی شده است.

وی افزود: همچنین در بخش خدمات و تجارت نیز بیش از 2 هزار و 800 میلیارد تومان را به عنوان سرمایه‌گذاری جذب کرده است.

ارائه 408 طرح با 15 میلیارد یورو

بیگی با بیان اینکه ما روند توسعه سرمایه‌گذاری برای به عینیت در آوردن امکانات و قابلیت‌های آذربایجان شرقی فراهم کرده ایم، گفت: ما در این همایش با بهره گیری از تجربه سه همایش گذشته 408 طرح به ارزش بیش از 15 میلیارد یورو در عرصه‌ها و بخش‌های مختلف از صنعت و معدن، گردشگری، منطقه آزاد ارس، توسعه عمران شهری و موضوعات زیربنایی قرار داده‌ایم.

چهارمین همایش بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران ـ آذربایجان شرقی امروز با حضور بیش از 400 سرمایه‌گذار داخلی و خارجی در تبریز گشایش یافت.

در این همایش که به مدت دو روز در هتل شهریار تبریز و منطقه آزاد ارس برگزار می‌شود، 408 طرح سرمایه‌گذاری به ارزش بیش از 15 میلیارد یورو جهت ارایه به سرمایه‌گذاران شرکت کننده آماده شده است.

نشست‌های تخصصی این همایش در پانل‌های صنعت و معدن، کشاورزی و صنایع تبدیلی، گردشگری و خدمات، زیربنایی و انرژی، عمران و توسعه شهری و مناطق آزاد و ویژه اقتصادی امروز و فردا با حضور صاحبان سرمایه و مدیران دستگاه‌های اجرایی برگزار می‌شود.

شرکت‌کنندگان در همایش همچنین در روز دوم همایش، از قابلیت‌های اقتصادی و صنعتی منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس در شهرستان جلفا بازدید خواهند کرد.

استاندار آذربایجان شرقی نیز در حاشیه این همایش با سفرا و نمایندگان کشورهای مختلف در ایران دیدار و در خصوص همکاری‌های مشترک گفتگو خواهد کرد

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920415001202

فستیوال تبریز در آمریکا+درب استانبول بازسازی میشود

$
0
0

فستیوال تبریز در آمریکا


 




اگر یادتان باشد در سایت قبلیمان تصاویری از خیابان های تبریز در کشور های مختلف ، از آمریکا گرفته تا آفریکا منتشر کردیم که با استقبال بی نظیری مواجه شدند ایند در وبسایت جدیدمان این رویه را ادامه داده و به معرفی نشانه های تبریز در نقاط مختلف دنیا خواهیم پرداخت ، اما اینبار در سفرهایمان به دور دنیا باز سری زده ایم به کشور هفتاد و دو ملت ، یعنی آمریکا ...



مرکز هنر های آرکانزاس ، ساختمانی در شهر لیتل راک ایالت آرکانسای آمریکاست که محلی برای نمایش آثار هنری ، اجرای تاتر ، گروه های موسیقی ، مجسمه سازی ، صنایع دستی و ... می باشد ، همچنین این مرکز به صورت دوره ای اقدام به برگذاری فستیوال های هنری برای معرفی و عرضه آثار هنری ملل مختلف میکند که افراد برجسته هنری آمریکا و جهان در آن حضور دارند ، بهانه ما نیز برای معرفی این مرکز به یکی از همین فستیوال های هنری مربوط می شود ، فستیوالی که به احترام یکی از شهر های تاریخی و هنری که همیشه مورد نظر مراکز بزرگ هنری در جهان بوده ، نام آن شهر بر این فستیوال نهاده شده است، بله شهر تبریز ، یکی از پر رونق ترین فستیوال های این مرکز فستیوال هنری تبریز نام دارد که در آن علاوه بر برنامه های مختلف هنری به ارائه آثار سرزمین های شرق پرداخته می شود ، وقتی از مسئولین این مرکز سوال کردم آیا بنیانگذار این فستیوال یک تبریزی بوده گفت نه این فستیوال به خاطر جایگاه تاریخی و هنری شهر تبریز به این نام مزین شده. در زیر شما را به مشاهد آخرین فستیوال برگزار شده با نام تبریز تا به اینجا که تقریبا دو ماه پیش به وقوع پیوست دعوت می کنیم.

شهرام اشرف نیا

http://www.tabriztimes.com/index.php/fa/2013-06-10-15-01-10/121-2013-07-02-17-33-25/449-2013-07-07-21-51-30



بازسازی درب استانبول توسط عوامل شهرداری منطقه تاریخی فرهنگی هشت تبریز  






تبریز در گذشته نه چندان دور داری 9 درب ورودی بود که درب استانبول درب شمالغربی شهر محسوب میشد .درب تاریخی استانبول که برج‌ها وطاق‌های بلندی داشته و یکی از درب‌های نه‌گانهٔ تاریخی شهر تبریز محسوب می‌شده و راه ارتباطی تبریز به کشورهای غربی و شهر استانبول بوده است که متاسفانه در گذر زمان تخریب شده است.





به گزارش روابط عمومی شهرداری فرهنگی تاریخی منطقه هشت تبریز‚در جهت احیاء هویت و بازسازی اماکن تاریخی تبریز قدیم‚ عملیات بازسازی درب استانبول(استانبول قاپیسی) با الهام گیری از تصاویر باقی مانده از این درب تاریخی توسط شهرداری منطقه هشت آغاز شده و به زودی با تکمیل بازسازی این درب تاریخی شاهد احیاء دوباره این درب تاریخی که یکی از دروازه های ورودی تبریز قلمداد می گشت خواهیم بود

بنا بر این گزارش درب استانبول در بلوار فارابی(چای کنار) و در نقطه خروجی زیر گذر صاحب الامر جنوبی به سمت بازار و راسته کوچه واقع میباشد

http://m8.tabriz.ir/?MID=21&Type=News&TypeID=1&id=294


  در آخر منتظر یک بمب خبری باشید

شروع عملیات احداث برج 49 طبقه اس ام پی در تبریز

برج اس ام پی

$
0
0

شروع عملیات احداثبرج 49 طبقه smp توسط مهندس احمدیلر




یکی از سورپرایزهای همایش چهارم جذب سرمایه گذاری معرفی یک پروژه جدید بود که کاملا در موردش بایکوت خبری انجام یافته بود

این پروژه برج 49 طبقه  smp بود که توسط گروه مهندسی  smp  با مدیریت مهندس احمدیلر احداث خواهد شد.این برج 49 طبقه دارای 10 طبقه زیر زمینی و 39 طبقه بالای زمین خواهد بود  

از مهمترین ویژگی های این برج نمای منحصر بفرد و بسیار زیبای آن میباشد که چشم هر بیننده ای را در نمایشگاه به خود خیره کرده بود .

در گفتگویی که با مهندس احمدیلر داشتم ایشان به بیان گزارش عملکرد قبلیشان از جمله مرکز خرید  smp آبرسان و ساختمان طوبی در هفده شهریور و برج سفید در فروغی و... در تبریز و کارهای خارجی از جمله برج های  smp   شامل دو برج تجاری  43 و 49 طبقه در دبی و چندین طرح در تهران پرداختند  که تمامی اینها نشان از قدرت تخصصی و مالی شرکت  smp داشت. 

سرمایه گذار تبریزی این طرح از شروع عملیات خاکبرداری برج  smp خبر داده و محل دقیق آن را ما بین میدان بسیج و سه راهی اهر و در پائین دست شهرک امیدیه اعلام نمودند

این برج49 طبقه دارای امکاناتی از قبیل 

6 طبقه پارکینگ  

6 طبقه مرکز خرید 

شهر بازی سرپوشیده 

سالن بولینگ و پاتیناژ 

یک طبقه فود کورت

پارک و فضای سبز در یکی از طبقات پائینی

یک طبقه هایپر مارکت

پردیس سینمایی 

سالن همایش و سالن عروسی

به زودی تصاویر خاک برداری پروژه را در وبلاگ نمایش خواهم داد.



بقیه تصاویر درادامه مطلب

مجتمع تجاری تفریحی ایپک پالاس و مجموعه تفریحی پارک لاله

$
0
0

شروع عملیات احداث مجتمع تجاری تفریحی ایپک پالاس،مجتمعی مدرن با الگوی معماری بازار تاریخی و جهانی تبریز

كلنگ احداث مجتمع تجاري تفريحي ايپك پالاس در شهرك انديشه تبريز بر زمين زده شد.





ساختماني شيك و سفيد، با فضاي سبز بزرگ و چشم نواز و طبقاتي با واحدهاي تجاري و خدماتي و تفريحي خيره كننده و امكاناتي كم نظير دورنمايي است كه مي توان از هم اكنون در فضاي خاكي شهرك انديشه تصورش كرد.



مجتمع تجاری تفریحی ایپك پالاس در فضایی به وسعت 20 هزار مترمربع و با هدف ایجاد مكانی مناسب برای خرید و تفریح شهروندان ساكن در شهرك اندیشه و نیز تبدیل كردن این شهرك به قطب خرید و تفریح منطقه جنوب‌غرب تبریز احداث خواهد شد.
این مجتمع با بهره‌گیری از مدرن‌ترین فناوری‌های روز در زمینه  مصالح، سازه‌ها، سیستم‌های حرارتی و برودتی و امکانات رفاهی ساخته خواهد شد.
این مجتمع در چهار طبقه احداث می‌شود، که پارکینگ با مساحت 5 هزار مترمربع در یک طبقه قرار داشته و سه طبقه بعدی به فضاهای تجاری و تفریحی اختصاص خواهد یافت.
سرمایه گذار این پروژه با تاکید بر اهداف این طرح مبنی بر ایجاد فضایی برای تامین اوقات فراغت و تفریح در جنوب غرب تبریز، تصریح کرد: 57 درصد مساحت کل این مجموعه به فضاهای مشاعات، شامل فضاهای فرهنگی، نمایشگاهی و تفریحی همچون شهربازی، فضای سبز و بازی و نمایشگاه‌های هنری اختصاص یافته و مابقی برای احداث واحدهای تجاری در نظر گرفته شده است.
برای ارتباط بین طبقات این مجتمع چهار پله برقی، پنج آسانسور در نظر گرفته شده است که دو دستگاه آن از نوع  آسانسور شیشه‌ای است، تامین می‌شود.
حجم سرمایه گذاری در مجموعه ایپک پالاس بالغ بر 400 میلیارد ریال برآورد شده است.
در طی زمان احداث مجتمع بیش از 15 هزار نفر روز به صورت مستقیم در ساخت آن فعالیت داشته و پس از راه‌اندازی پیش‌بینی می‌شود این مجتمع برای بیش از 700 نفر به طور مستقیم اشتغالزایی کند.
طبق زمان بندی 38 ماه دیگر شاهد بهره برداری از این مجموعه عظیم تجاری تفریحی خواهیم بود.

عکسهای پروژه طی روزهای آینده در وبلاگ گذاشته خواهد شد.



بهره برداری از مجموعه تفریحی پارک لاله در جاده سنتو


با همکاری شهرداری منطقه شش، مجموعه تفریحی و شهر بازی پارک لاله واقع در جاده سنتو تبریز به بهره بردرای رسید.عملیات ساخت مجموعه تفریحی لاله از سال 90 و بصورت پروژه مشارکتی بی او تی توسط بخش خصوصی و شهرداری منطقه 6 آغاز شده بود.



مجموعه تفریحی لاله در زمینی به مساحت 3000 متر مربع احداث شده که 800 متر آن شامل سالن سرپوشیده بازی و رستوران بوده و بقیه را فضای سبز و محوطه تشکیل می دهد.برای راه اندازی این پارک تفریحی رفاهی، حدود 600 میلیون تومان هزینه شده است.



با راه اندازی مجموعه های تفریحی و رفاهی نظیر این پروژه، فضای مناسب برای خانواده ها و فرزندان آنان ایجاد می شود؛ بویژه اینکه به دلیل برخورداری از سالن سرپوشیده بازی، کودکان می توانند فارغ از سرما و گرمای هوا، به تفریح و بازی بپردازند.

اضافه شدن او اثر کنده کاری بر روی درختان خشکیده در مجموعه تاریخی تفریحی ائل گولی

$
0
0

رونمایی از المان طاووس و بز کوهی بر روی درختان خشکیده در مجموعه تاریخی تفریحی ائل گولی




در راستاي زيباسازي شهري و استفاده بهينه از درختان خشكيده سطح شهر پيكر تراشي و خلق آثار هنري بر روي دو اصله از درختان تفرجگاه تاریخی تفریحی ائل گولی توسط سازمان پارکها و با همکاری سازمان زیباسازی انجام شددر راستاي زيباسازي شهري و استفاده بهينه از درختان خشكيده سطح شهر پيكر تراشي و خلق آثار هنري بر روي دو اصله از درختان تفرجگاه تاریخی تفریحی ائل گولی توسط سازمان پارکها و با همکاری سازمان زیباسازی انجام شد


در راستای زیباسازی مجموعه تاریخی فرهنگی ائل گولی المان بز کوهی و طاووس  بر روی درخت خشکیده کناری استخر بزرگ ائل گولی تراشیده و رو نمایی شد


برای مشاهده سایر آثار هنری کنده کاری شده شهر تبریز به ادامه مطلبمراجعه فرمائید.


جنگلی به نام عون بن علی

$
0
0
جنگلی در ارتفاعات تبریز

با تلاش شهرداري ، عون‌بن‌علي از خشكي به سرسبزي رسيده است.



خبرگزاری شهریار ؛ شهردار تبريز با تأکید بر لزوم تقويت و توسعه زيرساخت‌هاي گردشگري ، رفاهي ، تفريحي و اقامتي ارتفاعات عون‌بن‌علي گفت: با اجراي طرح‌هاي كلان جنگل‌گاري و انبوه‌كاري در محدوده 6000 هكتاري ارتفاعات عون‌بن‌علي طي سال‌هاي اخير ، اين مجموعه از طبيعتي خشك به ارتفاعاتي سبز و مفرح براي گردشگري و تفريح شهروندان و گردشگران تبديل شده و تداوم اجراي طرح‌هاي جنگل‌كاري و انبوه‌‌كاري اين مجموعه همچنان در دستور كار شهرداري قرار دارد.


به گزارش خبرگزاری شهریار به نقل از روابط عمومي شهرداري تبريز مهندس نوين با اعلام این که اقدامات اساسی برای تقویت زیرساخت های رفاهی و گردشگری عون بن علی با اجرای طرح آسفالت معابر و مسیرهای منتهی به این ارتفاعات آغاز شده است ، از ارتفاعات عون‌بن‌علي به عنوان ظرفيت و پتانسيل بالقوه و گرانبهاي گردشگري ، رفاهي و تفريحي شمال تبريز ياد و خاطرنشان كرد: ارتفاعات عون‌بن‌علي تبريز با وجود امام‌زاده قديمي ، يادمان شهداي گمنام ، اجراي طرح‌هاي جنگل‌كاري انبوه ، تله‌كابين مدرن ، رستوران زيبا و ديگر امكانات موجود ظرفيتي بالقوه و آماده براي تبديل شدن به قطب بزرگ و مهم گردشگري شهري تبريز محسوب مي‌شود و بايد نسبت به ايجاد و تقويت زيرساخت‌هاي جديد تفريحي ، گردشگري و اقامتي نظير بازيكده‌هاي متعدد و متنوع ، ايستگاه‌هاي شادي ، مراكز اقامتي و رفاهي ، قهوه‌خانه‌ها و رستوران‌هاي سنتي و مدرن ، كافي‌شاپ‌ها ، امكانات ورزشي و نشاط اجتماعي ، زيرساخت‌هاي بازي‌هاي مفرح و شاد ، ايجاد بازارچه‌هاي متنوع ، اجراي طرح‌هاي متنوع و متعدد زيباسازي و نورپردازي و ده‌ها اقدام ديگر با همكاري و مشاركت بخش خصوصي در اين مجموعه بزرگ طبيعي و تفريحي اقدام عملي كرد.


شهردار تبريز در بخش ديگري از سخنان خود تلاش براي تحقق اين برنامه‌ها را از جمله وظايف و اهداف مديريتي سازمان عون‌بن‌علي شهرداري اعلام و خاطرنشان كرد: با اجراي اين قبيل برنامه‌ها در يك دوره زماني مشخص ، شهر تبريز در آينده‌اي نزديك صاحب يكي از مدرن‌ترين ، مفرح‌ترين و زيباترين مجموعه‌هاي توريستي ، رفاهي و تفريحي كشور خواهد شد و شهرداري تبريز به عنوان متولي و كارفرماي اصلي سازمان عون‌بن‌علي تمام تلاش خود را براي تأمين و توسعه زيرساخت‌هاي گردشگري و تفريحي اين مجموعه به كار خواهد بست.


شهردار تبريز در عين حال با اشاره به ديگر برنامه‌هاي در دستور كار شهرداري براي توسعه اين ارتفاعات در آينده نزديك افزود: برنامه‌ريزي براي اجراي برنامه‌ها و جشنواره‌هاي متنوع فرهنگي ، هنري و شاد در طول سال ، تداوم توسعه و افزايش سطح جنگل‌كاري در ارتفاعات ، تقويت زيرساخت‌هاي خدماتي موجود و تلاش براي درآمدزايي هرچه بيشتر مجموعه از ديگر برنامه‌هاي مديريت شهري تبريز براي توسعه اين ارتفاعات مي‌باشد.

غرب تبریز از نگاه دوربین

$
0
0

تصاویر غرب کلانشهر تبریز


طبق وعده داده شده تصاویر غرب شهر تبریز را آماده کردم تا دوستان فرصت طلب بر این باور نباشند که فقط شرق تبریز زیباست و به عینه ببینند که پائین شهر تبریز از بالاشهر بعضی شهرها زیباتر است

در این پست 20 تصویر از نقاط مختلف غرب تبریز که از مناطق غیر بالاشهر تبریز  محسوب میگردند به نمایش گذاشته میشود 

دوستان 5 عکس برتر را انتخاب نمایند تا در آخر نتیجه گیری نمائیم.


















بقیه تصاویر با قید شماره و ذکر مکان  درادامه مطلب

لطفا 5 تصویر انتخابی دوستان در نظرات قید شود


افتتاح پارکومتر هوشمند تبریز

$
0
0
برای نخستین بار در کشور و با مشارکت شهرداری تبریز و بخش خصوصی پارکومترهای هوشمند و دیجیتالی ترافیکی درسطح شهر تبریز نصب و راه اندازی شد.







به گزارش تبریز مدرن به نقل از نصر نیوز، این پارکومترها توسط سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تبریز و شرکت چشم انداز و با هدف سرعت در ارائه خدمات، دقت در محاسبه زمان و تعرفه پارک خودروها و عدالت در رعایت حقوق شهروندی نصب و راه اندازی شده است.



شهردار تبریز در آیین راه اندازی این پارکومترها طی سخنانی با اشاره به ویژگی این سامانه جدید ترافیکی، خاطر نشان کرد: در فاز اول 250 دستگاه پارکومتر هوشمند دیجیتالی که هرکدام ظرفیت مدیریت و ارائه خدمات به 8 دستگاه خودرو دارند، در سطح شهر تبریز نصب شده اند و به زودی تعداد این پارکومترها در کل شهر تبریز افزایش خواهد یافت.
مهندس نوین همچنین افزود: در این فاز 250 پارکومتر نصب شده در مجموع قابلیت ارائه خدمات به دو هزار دستگاه خودرو را خواهند داشت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تلاش برای ارتقای سطح رضایت مندی عمومی، کاهش مشکلات ناشی از اجرای طرح پارکبان در برخی مناطق . اعمال و رعایت دقیق قانون و مقررات را از دیگر اهداف اجرای این طرح برشمرد.




به گفته شهردار تبریز، برای اجرای این طرح در فاز اول 10 میلیارد ریال اعتبار از سوی بخش خصوصی هزینه شده است.

خاطر نشان می شود، پارکومترهای هوشمند نصب شده در مناطق شهری تبریز، با کارت های مخصوص که بنام هر راننده صادر می شود ، قابل استفاده خواهد بود و به گفته مجری طرح تمامی اطلاعات ذخیره شده راننده خودرو در این کارت ها محرمانه می باشد و تنهاصاحب کارت امکان دسترسی به این اطلاعات را خواهد داشت.

http://nasrnews.ir/news/tabid/243/ArticleID/5501/پارکومترهای-تبریز-هوشمند-شدند-عکس




تولید 50 درصد شیرینی و شکلات کشور در آذربایجان‌شرقی
شهر شکلاتی ایران در دروازه‌های بازار جهانی




امروز با استقرار حدود 900 واحد مدرن تولید صنایع غذایی و شیرینی و شکلات در آذربایجان شرقی، 50 درصد شیرینی و شکلات ایران در این استان تولید و علاوه بر عرضه عمده و خرده در بازارهای مصرف کشور به 30 کشور جهان نیز صادر می‌شود.



به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، تبریز از شهرهای کهن ایران زمین به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و قرار گرفتن درکریدور راه‌های اصلی مواصلاتی شرق به غرب و بر عکس همواره محل اتراق و سیر و سیاحت گردشگران ایرانی و خارجی بوده و در این میان انواع غذاهای محلی و سنتی و شیرینی و سوغات آن رونق خاصی یافته است.

در شکل‌گیری تنوع غذایی و خوراک و شیرینی‌های سنتی و حتی در این اواخر شکلات و صنایع غذایی و آشامیدنی شهر تبریز میدان‌دار بوده و طعم و لذت و تنوع غذایی این شهر کهن نه تنها در ایران بلکه در کشورهای همجوار نیز زبانزد عام و خاص بوده است.

تولید دستی و سنتی شیرینی در آذربایجان شرقی و تبریز قدمت 500 ساله دارد و بدلیل نزدیکی تبریز به اروپا، آسیای میانه و قفقاز و مراودات تجاری تهیه و عرضه انواع شیرینی سنتی آمیخته با فن و هنر و اصول تغذیه در این شهر کهن مورد توجه خاصی قرار گرفته است.

رشد خیره‌کننده‌ صنعت شیرینی و شکلات آذربایجان شرقی

صنعت شیرینی و شکلات در طول دو دهه گذشته از رشد خیره‌کننده‌ای برخوردار شده است. در این صنعت سرمایه‌گذاری کلان انجام شده توسط بخش خصوصی و ورود آخرین ماشین‌آلات روز دنیا نه تنها تولیدات این صنعت را مطابق با غول‌های این صنعت در بازار جهانی کرده بلکه درهای بازار جهانی را به روی این صنعت گشوده است.

در سال‌های اخیر صنایع غذایی، شیرینی و شکلات آذربایجان‌شرقی با بهره‌گیری از مدیران آگاه، خلاق و کـارآفرین تـوانسته است حرف اول را در تولید و صادرات صنایع غذایی، شیرینی و شکلات کشور بزند. بطوریکه در بهترین فروشگاه‌های بزرگ آلمان، امارات، ترکیه، یونان و هلند انواع تولیدات شیرینی و شکلات تبریز را می‌توان خریداری کرد. امروزه در اروپـا محصولات کیفی صنایع غذایی تبریز مشتریان زیادی دارد.

امروزه در ایران هیچ سوپرمارکتی را نمی‌توان یافت که صنایع غذایی و شیرینی و شکلات آذربایجان‌شرقی در آن توزیع نشده و به فروش نرسد. این موفقیت حاصل تلاش هزاران مهندس، کارگر، کارآفرین در صنایع غذایی است و تاکنون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از فعالیت‌های مشروع تمام تجار، بازرگانان و صاحبان صنایع غذایی حمایت کرده و تاکنون از برپایی ده‌ها نمایشگاه در حوزه صنایع غذایی در تبریز، ایران و کشورهای خارجی حمایت کرده است.

تبدیل آذربایجان شرقی به قطب صنایع غذایی خاورمیانه

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان‌شرقی گفت: آذربایجان‌شرقی با دارا بودن 900 واحد تولید شیرینی، شکلات، صنایع غذایی و تبدیلی به یکی از مهم‌ترین قطب‌های صنایع غذایی خاورمیانه تبدیل شده و بیش از 50 درصد محصولات شیرینی و شکلات و صنایع غذایی و تبدیلی کشور را تولید و به بازارهای داخلی و خارجی صادر می‌کند.

اشتغال 30 هزار نفری در صنایع شیرینی

محمدجعفر عظمایی ادامه داد: هم اکنون در صنایع بزرگ شیرینی و شکلات آذربایجان‌شرقی بیش 30 هزار نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول بکار هستند و تولید روزانه شیرینی و شکلات و صنایع غذایی استان روزانه به 3 تا 5 تنی رسیده، بطوریکه کارخانه‌های بزرگ تولید شیرینی و شکلات را به تشکیل شرکت‌های بین‌المللی حمل و نقل ترغیب کرده و برخی از این صنایع برای عرضه روزانه محصولات خود به بازارهای داخلی، اروپایی و آسیای میانه و قفقاز ده‌ها کامیون یدک کش را بکار گرفته‌اند.

وی اظهار داشت: این استان در زمینه صنایع غذایی به ویژه در صنعت شیرینی و شکلات‌سازی دارای رتبه نخست کشوری است و قادر است 50 درصد از نیازهای این بخش کشور را برآورده سازد.

عظمایی با بیان اینکه استان‌های آذری‌نشین را می‌توان قطب شیرینی و شکلات کشور دانست و استان آذربایجان‌شرقی در این میان سهم به سزایی در تولید شیرینی و شکلات کشور دارد، گفت: حفظ و توسعه این جایگاه مستلزم حمایت مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی است چرا که کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به دلیل وظایف خود یکی از موثرترین کمیسیون‌ها در این امر به حساب می‌آید.

وی در ادامه اضافه کرد: آذربایجان‌شرقی و شهر صنعتی تبریز در سال‌های اخیر به قطب صنایع غذایی، آشامیدنی ایران و خاورمیانه تبدیل شده است؛ بطوریکه هم اکنون بیش از 50 درصـد شیرینی و شکلات کشور که 600 نوع محصول است در شهر صنعتی تبریز تولید می‌شود و در این میان 52 درصدِ شکلات، 40 درصدِ بیسکویت، 43 درصدِ ویفر، 46 درصدِ تافی و 38 درصدِ بّن‌بّن و آب‌نبات کشور در آذربایجان شرقی تولید می شود، و هم اکنون 850 واحد بزرگ و کوچک صنایع غذایی، شیرینی و شکلات و آشامیدنی در استان فعال است.

کمبود نقدینگی مشکل عمده صنایع غذایی

دبیر و عضو هیئت مدیره انجمن صنایع غذایی استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه صنایع غذایی ایران صنعت نوپایی به شمار می‌رود، گفت: این صنعت در کشور ما می‌تواند با توجه به شرایط آب و هوایی و تنوع و کیفیت مطلوب کشاورزی و منابع آبی فراوان در ایران دارای اهمیت و مزایای فراوانی باشد.

رضا جعفری ادامه داد: تعداد واحدهای صنایع غذایی اوایل انقلاب اسلامی در سطح کشور اندک بود و بخش بزرگی از نیازهای غذایی مردم از طریق واردات تامین می‌شد و این امر موجب خروج ارز بسیاری از کشور بود بطوریکه تا سال 1357 حدود 400 واحد صنایع غذایی اعم از کارخانه و کارگاه وجود داشته که عمده فعالیت این واحدها بر روی صنایعی از قبیل نوشابه، لبنیات، شکلات و فرآورده‌های گوشتی متمرکز بوده است.

وی ادامه داد: اما پس از پایان جنگ، واحدهای صنایع غذایی توسعه یافتند و بسیاری از آنها با توجه به مقتضیات زمان، به بازسازی و نوسازی خطوط تولید پرداختند و تولیدات خود را افزایش دادند. بطوریکه تنها در آذربایجان شرقی در شرایط کنونی بیش از 900 واحد صنایع غذایی دارای پروانه بهره‌بردای فعالیت می‌کند.

وی کمبود نقدینگی را مشکل عمده صنایع غذایی آذربایجان شرقی عنوان کرد.

جعفری ضمن برشمردن مشکلات مطرح شده از سوی واحدهای شاخص تولید مواد غذایی استان گفت: مسائل مربوط به عدم ارائه تسهیلات توسط بانک‌ها، مشکلات مربوط به تحریم ها، مسائل مربوط به مالیات های سنگین، عدم هماهنگی بین بخشی بین سازمان‌ها، نهادها و ادارات مختلف از جمله مواردی است که بارها از سوی واحدهای تولیدی مواد غذایی استان عنوان شده است.

جعفری افزود: مشکلات نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی صنایع غذایی در استان و عدم پرداخت اعتبارات از سوی بانکها به تولیدکنندگان صنایع غذایی سیر نزولی به خود گرفته بطوریکه در حال حاضر کارخانه های تولید مواد غذایی با کاهش ظرفیت تولیدی خود فعالیت می کنند.

دبیر و عضو هیئت مدیره انجمن صنایع غذایی استان با بیان اینکه در هر ماه حدود 30 تا50 هزار تن گندم و آرد در واحدهای صنایع غذایی مصرف می‌شود، تصریح کرد: اهمیت صنایع غذایی بر همگان مشخص است از این رو لزوم پرداختن بیش از پیش به این صنعت کاملا احساس می‌شود.

تولیدکنندگان شکلات و بیسکویت مراقب کیفیت محصولات خود باشند

رئیس اداره امور صنعتی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی گفت: با توجه به سرمایه‌گذاری‌های وسیع صورت گرفته در صنایع تبدیلی غذایی در کشور در دهه گذشته به ویژه توسط بخش خصوصی و همچنین با نگاهی به مزیت‌های آذربایجان شرقی به لحاظ تامین نیازهای داخلی و صدور محصولات به سایر کشورها، می توان صنایع شیرینی و شکلات و محصولات مشابه را یکی از گروه‌های عمده صنایع غذایی دانست که طی سالهای اخیر از رشد بسیار خوبی در سرمایه‌گذاری تولید و صادرات برخوردار بوده است.

حمید فیاضی ادامه داد: همچنین با توجه به توانمندی صنعتگران استان درتولید ماشین آلات مورد نیاز این صنایع که به دستیابی به جایگاه دانش فنی بومی منجر شده، می توان آینده روشنی را برای این صنعت شیرین به ویژه در حوزه صادرات ترسیم کرد.

وی تصریح کرد: محصولات شیرینی و شکلات استان به بسیاری از کشورها صادر می شود و تنوعی از بازارهای آسیای جنوب شرقی، شرق دور تا اروپا، کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیج فارس، آفریقا، امریکا، امریکای شمالی و کشورهای حوزه آمریکای جنوبی را در بر می‌گیرد.

شکلات و بیسکویت ایران در به 30 کشور جهان

وی اظهار داشت: عمده محصولات بیسکوئیت ایران، به کشورهای عراق، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، یمن، آذربایجان صادر می شود. همچنین ایران به بیش از 30 کشور در جهان محصولات شکلات صادر می‌کند که مهمترین وارد کننده‌های شکلات‌های ایرانی نیز کشورهای آذربایجان، افغانستان، عراق، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان و ... هستند.

فیاضی در توصیه به شرکت‌های تولیدی - صادراتی این محصولات گفت: تولیدکنندگان شیرینی و شکلات و بیسکویت باید مراقب کیفیت محصولات خود باشند و با رصد نمودن رفتار مصرف کنندگان در بازارهای هدف محصولات متناسب با نیاز مصرف کنندگان در آن بازارها را تولید و عرضه نمایند.

وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی به دلیل برخورداری از نیروی انسانی کارآفرین، متخصص، فعال و کارآمد پرچمدار اقتصاد صنعتی ایران از حدود 70 سال پیش تاکنون بوده و در طول این سال‌ها با ایجاد واحدهای بزرگ و نمونه صنعتی قابلیت‌های علمی و فنی خود را اثبات کرده است، از این رو به عنوان یکى از قطب هاى مهم صنعتى کشور به شمار می‌رود.

...................................

نگارنده: علی آقایاری

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920424000448

فضای سبز و درختان تنومند میدان منظریه قربانی جدید پروژه مرکز خرید و پارکینگ منظریه

$
0
0

گزارشی از فضاهای سبزی که قربانی ساختمانها و مراکز خرید شدند!

آیا فضای سبز و درختان تنومند میدان منظریه قربانی جدید  پروژه مرکز خرید و پارکینگ  منظریه خواهند شد؟


با وجود در اولویت بودن نیاز به فضای سبز در شهر تبریز نسبت به سایر نیازهای شهری متاسفانه طی سالهای گذشته اشتباهاتی در تغئیر کاربری فضاهای سبز تبریز انجام پذیرفته که در آینده نزدیک شهروندان تبریزی جبران این اشتباهات آشکار مدیران را خواهند نمود 

چرا که هم اکنون مهمترین نیاز برای شهروندان کلانشهر ها نیاز به فضای سبز است نه نیاز به برج و مراکز خریدی که بدلیل کثرت ساختشان با عدم استقبال مردم مواجه میشوند

با نگاهی به مراکز خرید  در دست احداث تبریز در میابیم که بالغ بر 5000 واحد تجاری در اکثی نقاط شهر در حال احداثند  و در کنار آن صدها مغازه در قالب مراکز خرید  طی سالهای اخیر در تبریز احداث شده اند که تا کنون نتوانسته اند حتی نصف این مغازه ها را به فروش رسانند.نمونه این مغازه ها مرکز خرید کبود در کنار مسجد کبود و مرکز خرید صاحب الامر و مرکز خرید مشروطه و مراکز خرید راسته کوچه و برج بلور و میدان ایپک و .... میباشد

با وجود کمبود فضای سبز درون شهری تبریز باز طی سالهای اخیر شاهد حذف درختان در داخل شهر میباشیم که در ذیل ذکر میگردد

1-فلکه بزرگ ولیعصر 



2-قسمتی از مقبره الشعرا

3-قسمتی از باغات باغمیشه و احداث لاله پارک

4-باغات گلکار و احداث مرکز تجارت جهانی فرش 

5-فلکه نظامی ولیعصر

و....

و اینک در چهارمین همایش سرمایه گذاری تبریز نشانه مدیران سرمایه گذاری به سوی حذف فضای سبز میدان منظریه متمرکز شده تا درختان بیست ساله این میدان را نابود کرده و فدای مرکز خرید زیر زمینی کند

میدانی که بوی گلهای یاس آن تا آخر خرداد ماه در فضای میدان میپیچد و فضای سبز این میدان نشاط و شادابی را به مردم القا مینماید .

میدانی که عصرها محل استراحت سالخورده ها و محل تفریح جوانان و محل شب نشینی خانواده ها هست 

انتظار ما از شخص آقای مهندس نوین که همیشه سخن از توسعه فضای سبز شهری میزنند و مهمترین هدفشان را حفظ و توسعه فضای سبز بر میشمارند این است که به خاطر شهروندان هم که شده از حذف فضای سبز این میدان و جایگزینی مرکز خرید به جای آن چشم پوشیده و سرمایه گذاران را به مکانهای خشک و خالی شهر هدایت نمایند چرا که با این کار خاطرات ناخوش ایند از عملکرد ایشان  در ذهن شهروندان بر جای خواهند گذاشت و تمامی کارهای مثبت ایشان را که طی سالهای اخیر شاهد آن بودیم را بی رنگ و بی ارزش خواهد نمود


در آخر خوب است یادی کنیم از شاعر محبوب شهرمان مرحوم "حمید آرش آزاد "که در شعری طنز آمیز چنین نوشتند:

700 ایلدن قالان آثار نه لازیمدیر بیزه ؟

هر قاریشدا بیر پاساژ ایندی گرکدیر تبریزه!

صاحب الامری یخیپ یاخشی خیابان چکمیشیک 

اوچ یوز ایلیک خانقاهی لاپ کوکدن سوکمیشیک

تیمچه لر محو ایلیپ تازه پاساژلار ویرمیشیک

شام غازان ارکدن دوستوم چورک چیخماز سیزه

هر قاریشدا بیر پاساژ ایندی گرکدیر تبریزه!

قوی ییخیلسین آلتی یوز ایلدن قالان کاروانسرا 

هانکی عاقل میل ادیر بیر کهنه طاقلی دیوارا؟

بیر زامان دیر کی گرک میلت پاساژلاردا گزه 

 هر قاریشدا بیر پاساژ ایندی گرکدیر تبریزه!! 

روحش شاد و یادش گرامی 



 


برج25 طبقه آرین

$
0
0

گزارشی از برج 25 طبقه آرین  

شهرک مرزداران یکی از شهرک های جدید و  برج ساز تبریز قلمداد میگردد که یکی از برجهای در دست احداث این شهرک برج25 طبقه آرین میباشد 

این برج 216 واحد مسکونی خواهد داشت که توسط گروه انبوه سازان آرین در دست احداث میباشد که گروه مهندسین مشاور آرا معماران طراح آن میباشند .


این برج تا کنون 7 طبقه پیشرفت در طبقات داشته است



تبدیل هواپیمای مسافربری 100 نفره به رستوران در تبریز!

$
0
0
آغازی بر پایان عمر تابوت‌های پرنده؟

تبدیل هواپیمای مسافربری 100 نفره به رستوران در تبریز! + فیلم


هواپیمای فوکر ۱۰۰ شرکت ‌آسمان که چندین بار در فرودگاه بین‌المللی تبریز از باند خارج شد و آسیب‌های فراوانی دید، به یک رستوران در تبریز فروخته شد تا شاهد شکل گیری یکی از نخستین هواپیمای تغییر کاربری داده شده در ایران باشیم؛ رخدادی که به نظر می‌رسد باید خیلی پیش از این آغاز ‌و تلاش برای تیک‌آف هواپیما به هر قیمتی از روی باندهای ایران از سال‌ها پیش اجرایی می‌شد.به گزارش «تابناک»، وقتی در درون شهر تبریز گشتی بزنید و اندکی در محیط پیرامون‌ تأمل کنید، یکی از شگفتی‌هایی که خواهید دید، پارک یک هواپیمای غول‌پیکر در هواپیمای یک مجموعه ویلایی است؛ مجموعه‌ای که باند مسافربری ندارد تا تصور کنید با «جان تراولتا»‌ی تبریزی‌ها طرف هستیم، بنابراین تعجب و حیرت از قرار گرفتن یک غول سفید در خانه‌ای در تبریز ر‌هایتان نخواهد کرد؛ اتفاقی که برای خبرنگار «تابناک» نیز رخ داد و با حضور در این شهر پیگیر این اتفاق شگرف شد. منابع و مردم محلی درباره این هواپیما به خبرنگار «تابناک» گفتند، این هواپیما دچار سانحه شده و سپس به واسطه آن که هزینه بازسازی و بازگرداندنش به روی باند بالا بوده، ترجیح داده شده به عمر این پرنده غول پیکر پایان داده شود و به همین دلیل بدنه هواپیما پس از خروج تجیهزاتش، به یک کافی شاپ فروخته شده است. با بررسی این فوکر ۱۰۰ مشخص شد که این هواپیمای ۲۴ تنی از مواد گوناگونی تشکیل شده، ولی اصلی‌ترین مواد مصرفی، آلیاژ «آلومینیوم لیتیوم» است که نزدیک شش تن از وزن هواپیما را تشکیل می‌دهد و اگر بر این اساس فروخته شده باشد، نزدیک چهل تا صد میلیون تومان برای بدنه این هواپیما می‌توان قیمت گذاری کرد. البته مشخص نیست این هواپیما به این شکل فروخته شده تا وزن ۲۴ تنی هواپیما در زمان فروش در نظر گرفته شده و قیمت این هواپیما چندصدمیلیون تومان توافق شده و یا اساساً فرمول وزنی در نظر گرفته نشده و یک عدد توافقی سوای وزن و کیفیت ماجرا برای فروش این هواپیمای خارج از رده در نظر گرفته شده؛ اما به هر صورت این هواپیما به هر قیمتی برای تغییر وضعیت به رستوران فروخته شده باشد، می‌توان با بازسازی‌اش به خصوص در داخل، به آنچنان رستورانی جذابی تبدیلش کرد که به عنوان نخستین رستوران هواپیمایی با چنین ابعادی در ایران، جزو جاذبه‌های توریستی تبریز شود.در آغاز گمان می‌رفت این هواپیما،‌‌ همان هواپیمای سقوط کرده در سانحه ارومیه است و ‌از ارومیه به تبریز آورده شده که باعث تأثر شد، زیرا به هر صورت می‌توانست نشانه مرگ عده‌ای از هم‌وطنانمان باشد؛ اما ‌تکه تکه نبودن هواپیما و همچنین بررسی‌های بعدی که نشان داد هواپیمای سقوط کرده، در ارومیه یک بوئینگ ۷۲۷ بوده، مشخص نمود این هواپیما قربانی یک حادثه دیگر است. مطابق با برنامه پرواز‌های فرودگاه بین‌المللی تبریز، این پرواز مربوط به شرکت آسمان به شماره ۷۷۳ و نوع هواپیما ۱۰۰ F بود که نزدیک ساعت ۲۰ پنجشنبه شب فرودگاه مهرآباد را به سمت فرودگاه تبریز ترک کرده بود، نزدیک ساعت ۲۲ پنجشنبه‌ چهارم شهریور ماه ۱۳۸۹ پس از نشستن ‌روی باند فرودگاه تبریز، به دلیل لغزندگی باند در شرایط بارانیِ روز وقوع حادثه و عدم قدرت عمل ترمزهای هواپیما برای کنترل وضعیت، هواپیما از باند منحرف و به داخل کانال حاشیه‌ باند سقوط کرد. این حادثه هرچند کشته‌ای نداشت و تنها دو تن مصدوم را در پی داشت، پایان دوران پرواز این هواپیما بود و آغازی بر روند تغییر وضعیت این فوکر ۱۰۰ محسوب می‌شد. منابع محلی نیز در این باره گفتند که این فوکر ۱۰۰ در تاریخ ۱۹۹۴ میلادی ساخته شده و در خدمت ناوگان هوایی کره بوده و پس از آن هواپیمایی آسمان خریداری کرده و پس از حادثه مورد اشاره، به علت عمل نکردن ترمز و سر خوردن در باند به علت بارندگی به داخل کانالی افتاده و از ناحیه دماغه ‌آسیب دیده بود و پس از خریداری توسط یک شخص و توسط متخصصان بومی با باز کردن بال‌ها، دم و موتور‌ها و سایر قطعات به فضای سبز استخر پرتور یکی از تالارهای پذیرایی تبریز انتقال داده شده و هم اکنون بال‌ها و دم سوار شده و قابل مشاهده بوده و قرار است‌ به عنوان رستوران هوایی از آن ‌استفاده کنند. اتفاقی که در تبریز رخ داده، یکی از مهم‌ترین تصمیماتی است که در دیگر کشور‌ها روی می‌دهد؛ اما به واسطه محدودیت‌های کشورمان برای واردات هواپیمای با عمر کم، به جز یک مورد که سال‌ها پیش رخ داده، تاکنون عملیاتی نشده بود اما این اتفاق می‌تواند آغازی بر ایجاد ده‌ها رستوران غول پیکر با بدنه هواپیماهای مستهلک در کشور باشیم؛ هواپیماهایی که در کشورمان بار‌ها حکم تابوت پرنده را داشته و کشورمان را دارای پرحادثه‌ترین خطوط هوایی نموده و امید این که اقدام آسمان، توسط سایر شرکت‌های هواپیمایی داخلی نیز پیگیری شود و ارزش جان مسافران هواپیمایی اولویت نخست باشد.

دانلود فیلم هواپیمای رستوران

نخستین موزه مطبوعات ملی در شهر اولین ها راه اندازی می شود

$
0
0
نخستین موزه مطبوعات ملی در خانه حریری تبریز شهر خانه های قاجاری راه اندازی می شود.





مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان‌شرقی روز یکشنبه در حاشیه بازدید جمعی از اصحاب رسانه تبریز از مراحل مرمت‌خانه حریری گفت: به دنبال طرح راه‌اندازی موزه مطبوعات در خانه حریری تبریز با همکاری انجمن صنفی روزنامه‌نگاران آذربایجان‌شرقی در 17 مرداد (روز خبرنگار) سال گذشته در نشست شورای عالی سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی، ملی شدن این موزه که مقرر است در خانه حریری تبریز ایجاد شود، به تصویب رسید.



وی افزود: با توجه به تاریخچه غنی مطبوعات آذربایجان‌شرقی در سطح کشور، ضرورت ایجاد چنین موزه‌ای در سطح ملی ایجاب می‌کرد که خوشبختانه این اتفاق خواهد افتاد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی با بیان اینکه خانه حریری تبریز یکی از زیباترین خانه‌های تاریخی شهر تبریز بوده و مراحل پایانی مرمت خود را طی می‌کند، اظهار کرد: پس از اتمام عملیات مرمتی این خانه، موزه مطبوعات ملی در این محل راه‌اندازی خواهد شد.



محمدی با اشاره به اجرای مراحل عملیات مرمت این بنا افزود: مرمت خانه حریری تبریز بیش از 85 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که به مناسبت بزرگداشت روز خبرنگار سال گذشته و قدردانی از تلاش اصحاب رسانه، از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان به جامعه مطبوعاتی آذربایجان‌شرقی هدیه شد.
وی خاطرنشان کرد: اگر اعتبار لازم برای اتمام مرمت خانه حریری فراهم شود، به زودی شاهد افتتاح نخستین موزه مطبوعات کشور در محل رشد و شکوفایی‌اش خواهیم بود.
محمدی با اشاره به زیبایی‌ها و موقعیت ممتاز این خانه خاطرنشان کرد: تعداد زیاد نقاشی‌های دیواری، تنوع طرح، نقش و رنگ و موضوعات جالب توجه عصر قاجار و وجود سبک نگارگری دوره قاجار تبریز خانه حریری را در میان خانه‌های تاریخی آذربایجان‌شرقی و حتی کشور دارای جایگاه ویژه کرده است.


 

مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان با اشاره به مرمت‌های صورت گرفته روی این بنا تصریح کرد: عملیات استحکام‌بخشی، ایزوگام سقف، مرمت بخش‌های الحاقی و نیز مرمت نقاشی‌ها و نگارگری‌های دیواره‌های این خانه توسط متخصصان انجام گرفته است.
محمدی با بیان اینکه هم‌اکنون عملیات کف‌سازی و ادامه مرمت نقاشی‌ها در حال انجام است، تصریح کرد: پس از پایان مرمت خانه حریری، این بنا با تجهیز و انتقال اسناد به موزه مطبوعات مبدل می‌شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود نقش اصحاب رسانه در جلوگیری از تخریب‌ها و اتفاقات ناگوار حوزه میراث فرهنگی و تاریخی استان را کلیدی و موثر خواند و گفت: راه‌اندازی نخستین موزه مطبوعات ملی کشور در تبریز به عنوان شهر اولین‌ها، هدیه‌ای به منظور سپاس و قدردانی از فعالان عرصه خبر و اطلاع‌رسانی کشور به ویژه آذربایجان‌شرقی است.

محمدی گفت: سعی می‌شود هویت روزنامه‌نگاری و رسانه‌ای استان و کشور در این موزه ملی تجلی یافته و اطلاعات خوبی از گذشته تاریخی مطبوعات کشور ارائه دهد.

خانه حریری مربوط به دوره قاجار است و در تبریز، خیابان تربیت، کوچه نور هاشمی، پلاک 132 واقع شده و این اثر در تاریخ 27 دی 1377 با شمارهٔ ثبت 2242 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. با راه‌اندازی موزه مطبوعات ملی کشور در تبریز اولینی دیگر به اولین‌های شهر تبریز افزوده می‌شود.


Viewing all 698 articles
Browse latest View live